Ove vrste glavobolja su za brigu

03/07/2018 13:13

Ove vrste glavobolja su za brigu

Iritantne glaobolje pogađaju veliki broj ljudi. Postoji više vrsta glavobolja, međutim, ovih šest su najčešće.

Bol u glavi može biti različit. Na primer, migrena zadaje drugačije muke od bola u slepočnicama.

Vrste glavobolje

Različit bol u određenom predelu glave može ukazati na ozbiljan zdravstveni problem.

Postoje one glavobolje koje se javljaju od ranog jutra, zatim munjevite glavobolje, glavobolje poput obruča oko glave koji dovodi do osećaja “pucanja” i druge. Ukoliko se uz glavobolju javljaju i drugi simptomi, poput, promena raspoloženja, probave i drugih simptoma, obavezno se javite lekaru.

Bol na jednoj polovini glave

U pitanju je migrena, koja se ne smatra opasnom, ali je zato izuzetno uporna i naporna. Osobe koje pate od migrene, mogu biti izložene bolu i 72 sata. Bol je plusirajuć, umerenog intenziteta. Simptomi koji prate migrenu, često su mučnina i osetljivost na buku i svetlo. Preporučuje se boravak u tišini u mračnoj sobi, uz naravno tabletu protiv bolova.

Bol na jednoj strani lica

Reč je o klaster glavobolji. Ova glavobolja javlja se u periodima od dve nedelje pa do mesec dana. Karakteriše je bol sa jedne strane lica, često upala nozdrve ili kapka. Dolazi do curenja iz nozdrva i otečenosti kapka, kao i čestog znojenja.

Glavobolja se javlja u određeno doba godine, a između dva perioda mogu proći i godine. Tokom perioda klaster glavobolje, bol se javlja svaki čas i svaki dan, u isto vreme i traje od pola sata do sat vremena. Muškarci češće oboljevaju od ove vrste glavobolja u odnosu na žene.

Pogledajte i: Četiri znaka koja vas upozravaju da vašem telu nedostaje voda

Bol u predelu čela

Uzročnik ove glavobolje je upala sinusa. Preporučuje se inhalacija i tuširanje toplom vodom.

Bol prouzrokovan osećajem jakog pritiska oko glave

Reč je o tenzijskoj glavobolji koja se javlja postepeno, do srednje jačine bola. Najčešće se javlja kao posledica stresa, te se preporučuju odmor i san.

Pogledajte i: Zeleni čaj – pomoć za naš organizam

Bol u zadnjem delu glave i na temenu

Ovakva vrsta glavobolje javlja se kao posledica problematične kičme i bolova u vratu. Čest je slučaj kod osoba koje previše vremena provode u sedećem položaju. Preporučuje se šetnja i svež vazduh.

03/07/2018 13:13

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments