Novi parfemi – bolji miris uz više znojenja

03/04/2015 10:55

Novi parfemi – bolji miris uz više znojenja

Kako bi bilo da parfem, tokom dana, znojenjem ne slabi? Kako bi bilo da miris parfema znojenjem postaje jači? Ova pitanja odražavaju osnovnu ideju na kojoj počiva novi prototip parfema koji stiže iz laboratorija Univerziteta u Belfastu u Severnoj Irskoj.

Naučnici su napravili parfem koji razvija bolji (jači) miris, i to postepeno, onim tempom kojim se korisnik znoji. Kod novog parfema, mirisne arome se oslobađaju u prisustvu vlage. Znojenjem se postižu upravo takvi uslovi, što znači da parfem tada pojačava svoju aromu.

Nova formula ne podrazumeva menjanje samog parfema, već se njemu dodaje jonska tečnost, odnosno so u tečnoj formi. U prisustvu vode, jonska tečnost oslobađa mirise na koži korisnika. parfem-bocica

I to nije sve. Ovo čudnovato rešenje istovremeno umanjuje neprijatne mirise, tako da unapređena formula objedinjuje u sebi i parfem i dezodorans. Jedinjenja iz znoja, poput tiola, zaslužna su za miris ljudskog tela. Jonska tečnost prirodno privlači ova jedinjenja, apsorbuje njihovu neugodnu mirisnu notu i tako doprinosi umanjivanju njihovog konačnog efekta.

Naučnici u svom radu već koriste komercijalne parfeme kako bi što pre izašli na tržište sa svojim novim tehnološkim otkrićem.

Vođa istraživačkog tima ističe da je ovo važno otkriće, koje podrazumeva primenu nedavno otkrivene jonske tečnosti za potrebe oslobađanja mirisa na kontrolisan način.

Već je uočeno da nova tehnologija proizvodnje parfema ima veliki tržišni potecnijal i može se primenjivati ne samo u proizvodnji parfema, već i u proizvodnji kozmetičkih krema. Isto tako, primećeno je da ovo otkriće može biti primenljivo i u drugim naučnim sferama, na primer, tamo gde je potrebno postići lagano oslobađanje supstanci koje su od interesa.

Razvoj ove inovativne tehnologije ukazuje na spremnost istraživača da unaprede svoje znanje i time doprinesu dobrobiti celokupnog ljudskog društva. Topli dani su na pomolu, nadajmo se da ćemo uskoro biti u prilici da i sami testiramo rezultate njihovog rada.

03/04/2015 10:55

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments