Sve što niste znali o kafi

15/05/2015 12:26

Sve što niste znali o kafi

Kao piće koje mnogi od nas vole, lako je pričati na tu temu. Ali, šta zaista znate o vašem omiljenom piću? Sledi nekoliko činjenica za koje možda niste znali, a sada mogu da vam posluže i kao zanimljivosti koje ćete prepričavati.

Vašem telu nije potrebna kafa odmah ujutru

Zbog prirodnog sata vašeg tela (tzv. biološkog sata), kada se probudite, prirodno se proizvodi kortizol – hormon koji utiče na budnost. To znači da, ako u kombinaciju dodate i kafu, kofein zapravo ne radi ništa za vas. Želite najbolje dejstvo kofeina? Sačekajte do kraja jutra, kada opadne nivo kortizola.

Zapravo, ne žudite za kofeinom već za uticajem kofeina na adenozin

Da li ste ikada razmišljali zbog čega kafa utiče na vas na određeni način? Sve to ima veze sa procesom koji se odvija u vašem mozgu. Mozak je aktivan, neuroni se aktiviraju i ovi neuroni kao nusprodukt proizvode adenozin. Vaš nervni sistem prati nivo adenozina i kada je na visokom nivou, mozak se usporava, što vas čini pospanim ili barem usporite neku trenutnu aktivnost. Ali, kofein se vezuje za receptore adenozina, i kada se veže, vaš mozak ne može da otkrije nivo adenozina, pa zato nastavlja na maksimalnoj brzini.

Što znači da kofein nije to što podiže nivo energije; zapravo, stavlja kočnice na stvari koje vas prirodno usporavaju.

Medonosne pčele takođe jako vole kafu

Čuje se zujanje pčela i sve bruji od priča o kofeinu, ali kako se ispostavilo, ova dva su povezana. Dokazano je da kofein privlači i medonosne pčele – nešto kao droga – i da ima pozitivan uticaj na njihovo dugoročno pamćenje.

Astronauti imaju posebnu šolju, tako da mogu da piju kafu u svemiru

Većina nas nikada ne razmišlja o gravitaciji, ali kada ne bi postojala i zadržala kafu u šolji, verovatno bi razmišljali. Naučnici na Univerzitetu Portland rade na izumu posebne šolje, tako da astronauti ne moraju da piju kafu direktno iz kese. Ali šolje za upotrebu u beztežinskom stanju nisu baš jeftine. Koštaju oko 500 dolara.

Kofeinske dremke su stvarne (i deluju)

Želite da dobijete što više iz popodnevne dremke? Popijte kafu pre nego što odete na spavanje. Istraživači su otkrili da će šoljica kafe nakon čega sledi dremka od 15 minuta učiniti da se osećate posebno živahni.

Pozadinska buka u kafiću je dobra za vas

Dokazano je da buka u okruženju pozitivno utiče na kreativnost, pa ako osećate kao da ste neverovatno produktivni u kafićima, ovo može biti razlog. Ali ako ne možete da odete u kafić i dalje možete stvoriti ovakav osećaj i kod kuće. Internet stranica Sajt Coffitivy stvara  pozadinsku buku koju ste navikli da čujete u kafiću, zveket espreso šolja i sve što može da se emituje kroz vaše slušalice.

Lakše je prosuti kafu nego pivo

Da li ste ikada pokušali da poslužite šolju crne kafe punu do vrha? To je veoma je teško izvesti a da se tom prilikom ne prospe. Ali šta je sa punom kriglom? Kako se ispostavilo, naučnici su dokazali da se pivo ne prospe tako lako kao kafa zbog sadržaja pene. Što znači da će se vaš kapućino teže preliti od šoljice crne kafe.

15/05/2015 12:26

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments