6 načina da preživite – kada ustanete na levu nogu

17/12/2015 13:40

6 načina da preživite – kada ustanete na levu nogu

Po jutru se dan poznaje! Ova izreka postoji sa razlogom. Iako ne možete u potpunosti biti sigurni kakav će vam biti dan – prve naznake pojaviće se vrlo brzo nakon buđenja.

Zašto se kaže – ustao na levu nogu? I što je to loše?

Svi smo imali takve dane kada pukne guma na automobilu, kada čekamo tri sata za šalterom, kad je šef  baš odlučio da se na vama iskali ili kada jednostavno zaboravite telefon kod kuće. Nudimo vam šest saveta koji će vam pomoći da se nosite sa negativnim emocijama koje proizilaze iz ovih malih katastrofa.

worried-girl-413690_1280

1. Sudbina je čudna

Ovakvi trenuci se često izbalansiraju. Ubrzo posle niza loše sreće dolazi niz dobre.

2. Budite nežni sa sobom

Recite sebi da nećete sebe previše kritikovati dok čekate da univerzum opet bude dobar prema vama.

3. Častite se!

Ponekad vam treba doza pozitivnosti da vas osnaži. Smislite listu od pet stvari koje znate da vam uvek poprave raspoloženje; Opustite se malo kada shvatite da vam je to potrebno. Na primer: Uzmite sebi hranu koju volite, ali retko kupujete, idite na masažu ili kupite novu knjigu.

4. Rešite se sitnih poslova

busy-880800_640

Dobro raspoloženje je rezultat zadovoljstva i osećaja uspešnosti, tj. osećaja da ste sposobni i da ste nešto postigli. Kada imate frustrirajuće dane koji vas potpuno demorališu i teraju vas da se osećate kao da nemate kontrole nad vašim životom, biće vam bolje čim obavite i precrtate neki poslić ili obavezu sa spiska. Taj prvi nalet endorfina, koliko god sitan bio, može biti taman da vas smiri i pokrene na teže, zahtevnije poduhvate. Recimo, sređivanje stana, organizacija foldera na računaru, napumpavanje guma na biciklu, bilo koje aktivnosti koje vam vraćaju osećaj kontrole.

5. Shvatite kako stres utiče na vaše raspoloženje

Često događaji koji vas stresiraju nemaju veze sa vama i apsolutno su izvan vas, a opet upropaste vam dan. To je logično i prihvatljivo, ali problem nastaje kada vi i dalje razmišljate o tome svemu što se desilo i time se samo još više stresirate, čime samo još više kvarite svoje raspoloženje.

6. Posmatrajte situaciju iz drugog ugla

people-1031169_640

Mnogi psiholozi smatraju da je za ovakve dane izuzetno bitan i način na koji se posmatraju loši dani. Smatra se da je lakše nositi se sa danom ako ga ne posmatramo kao amorfni, nedefinisan „užasan dan pun užasnih događaja“ nego da posmatramo te događaje pojedinačno. I na ovaj način nam se vraća osećaj kontrole i mentalno se rasterećujemo kada posmatramo veliki apstraktan problem kao manji broj konkretnih zadataka.

17/12/2015 13:40

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments