Pet načina da poboljšate svoje samopouzdanje

19/03/2015 10:26

Pet načina da poboljšate svoje samopouzdanje

Zamislite situaciju u kojoj ste u mogućnosti da prebrodite bilo koju prepreku koja vam se nađe na putu na poslu ili u privatnom životu. Zatim zamislite sebe kao osobu koja je sklona rizicima i ne mora da traži ničiji savet ili dozvolu za svaki korak koji planira da načini. Ovo je ono što osobe pune samopouzdanja rade svaki dan.

Ukoliko vam je potrebno sigurnosti i samopoštovanja, pročitajte ovo jer  je ovde navedeno 5 načina da poboljšate svoje samopouzdanje. Ono se uči, praktikuje i usavršava- baš kao bilo koja druga veština. Onda kada je usavršite, život će vam se znatno poboljšati.

Poboljšajte svoju sliku o sebi

Ako je neuspeh ono što vas demotiviše, zapamtite da uvek postoji rešenje. Možda će biti potrebno da pokušate iznova i iznova, ali uvek analizirajte ono što je moglo poći po zlu. Najbolji način da poboljšate svoju sliku o sebi je da napravite spisak svih stvari koje ste postigli i na koje ste ponosni i stvari koje volite kod sebe i stavite to na neko vidlijvo mesto. Takođe, možete napisati spisak stvari na kojima bi trebalo da ste zahvalni, kako biste se stalno podsećali svih lepih stvari u vašem životu.

Postavljajte sebi realistične ciljeve

trcanje-san

Sagledajte svoje mogućnosti i prihvatite svoje slabosti

Poznajete svoje talente i sposobnosti, stoga postavljajte ciljeve koji su u skladu sa njima. Odbacujte one koji prevazilaze vaše sposobnosti, kvalifikacije i iskustvo. Ovo je način da se suočite i prihvatite svoje slabosti i poradite na svojim sposobnostima.

Razmišljajte pozitivno

“Optimizam je vera koja vodi do uspeha. Ništa ne može biti postignuto bez nade i vere. “

Helen Keler

Helen Keler je bila prva  gluva i slepa osoba u Americi koja je diplomirala na fakultetu, i očigledno da je njoj bilo potrebno mnogo pozitivnih misli i optimizma kako bi uspela u tome.

dve-drugarice

Razmišljajte pozitivno i budite u takvom okruženju

Zašto je bitno razmišljati optimistično? Kada se okupirate negativnim mislima, vaš mozak izdvaja sve ostalo i jedino o čemu vi razmišljate je neuspeh.  Stoga je vrlo važno okružiti se pozitivnim mislima. Evo praktičnih načina da to i uradite:

Izmislite svoju “mantru” koju ćete često ponavljati kao što je “Ja to mogu”, ili nešto slično. Nije slučajnost to što je slogan predizborne kampanje američkog predsednika Obame bio “Možemo mi to”. Svaki put kada se susretnete sa negativnom mišlju, odbacite je ponavljajući ovu mantra.  Težite pozitivnom raspoloženju i osvežite svoj um i telo tako što ćete pogledati neku dobru komediju, otići na sportsku utakmicu, provoditi vreme sa svojim prijateljima i jednostavno, izbegavati ljude koji zrače negativnošću.

Dela i govor tela su još bitniji od misli

Kao što smo već rekli, veoma je važno “naoružati se” dobrim raspoloženjem i optimizmom, ali je vrlo važno da ovo upotpunite i svojim delima. Jedno istraživanje na Kolumbijskoj poslovnoj školi je pokazalo da ukoliko zauzmete dominantnu pozu i stojite tako maker jedan minut, to dovodi do povećanog samopouzdanja. Ovo zapravo znači da govor našeg tela, način na koji hodamo, stojimo i drugi oblici ponašanja mogu povećati naše samopouzdanje i šanse za uspeh.

Pojačajte snagu svoje volje

Ukoliko vam nedostaje motivacije i optimizma, zapravo postoji par trikova koji mogu pomoći da poboljšate svoju volju i želju, kako biste lakše obavili neke obaveze. Istraživači su dokazali da, na primer, oni koji su na nekoj zahtevnoj dijeti treba da jedu koristeći ruku koju obično ne koriste da drže kašiku, pišu, itd. Ovo će ih naterati da mnogo više razmišljaju o količini hrane koju unose i stoga će znatno poboljšati rezultate njihove dijete, u odnosu na one koji ne probaju takvu stvar.

Čim uočite rezultate – poboljšanje snage volje, pozitivnih dela i optimističnih misli, i vaše samopouzdanje će se povećati.

19/03/2015 10:26

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments