Turska kafa ispija se već 500 godina

20/02/2015 14:49

Turska kafa ispija se već 500 godina

Iako kafu pijemo svakodnevno, odnosno velikom broju ljudi je kafa jedan od jutarnjih i dnevnih rituala, ipak se o istoriji kafe, ovakve kakvu je danas konzumiramo, malo zna.

U istoriji sveta poznat je put svile, put duvana ali put kafe se ne spominje tako često. A put kafe išao je preko Evrope i preko naših krajeva.

Posebna vrsta kafe je turska kafa, koja sada slavi 500 godina postojanja, što se u Turskoj obeležava izložbom.

“Moja prva uspomena iz detinjstva, jeste kuvanje kafe u bakinoj kući. Pekla je zrna kafe, sećam se da su bila zelena. Potom, ih je mlela. To je jedan od mirisa koji mi vrati osećaj sigurnosti”, rekla je kuvarica Fisun Erhan iz Turske.

turska-kafa

Turska kafa se priprema, servira i konzumira na poseban način

Turska kafa podrazumeva određen način pripreme ali i konzumiranja, to je pre svega neka vrsta rituala. Upravo ovaj ritual je pokorio Beč, a nalazi se i na UNESCO-voj listi kulutne baštine.

O tome kako se kuva i priprema kafa najčešće ni ne razmišljamo jer nam je to prešlo u naviku, ali prema rečima Erhan, to je poseban recept koji se u Turskoj prenosi sa generacije na generaciju, sa majke na ćerku.

“Jedan od naših primarnih ciljeva jeste da usvojimo i promovišemo ove rituale mlađim generacijama, kao i da druge kulture upoznamo sa našom tradicijom”, kaže Omer Celik, iz Topkapı Palas muzeja u Istanbulu gde je organizovana izložba povodom 500 godina turske kafe.

Mnoge kulture su upoznate sa turskom kafom. Mađarski matematičar Pol Erdes rekao je da je matematičar mašina koja pretvara kafu u teoreme. Johan Sebastijan Bah je jednu svoju kompoziciju posvetio baš turskoj kafi.

Podaci Svetske zdavstvene organizacije govore o jednoj i po milijardi šoljica kafe koje se popiju svakog dana na planeti. Ova činjenica može samo da nas uteši, jer to znači – da nikad ne pijemo kafu sami, ovaj ritual delimo sa mnogo ljudi svakog dana.

Izvor: RTV

20/02/2015 14:49

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments