Strategije za povećanje motivacije

13/03/2015 14:27

Strategije za povećanje motivacije

Motivacija nije nepresušan izvor niti prekidač koji se može isključiti i uključiti. Takođe, motivacija nije rođenjem data osobina. Čak i kreativne genije motivacija ponekad izda. Ipak, svako može da kontroliše svoju motivaciju postavljanjem ličnih ciljeva.

Pozitivno razmišljanje

Jeste li ikad obratili pažnju na reči koje izgovarate sebi ili drugima? Da li ste skloni samokritikovanju ili birate negativne reči kada govorite o svojim mogućnostima? Ukoliko primetite da vaše rečenice sadrže ne mogu, nisam ja za to i slično, radite na tome da ove izraze zamenite pozitivnim. Tako će poruka koju šaljete, pre svega sebi, biti pozitivna. Mogu. Dobro mi ide. Uspevao sam ranije, uspeću i sad.

Pomoći će i ako sastavite listu svojih prošlih uspeha. Neka lista uključuje rezultate sa ispita, kao i postignuća poput dobijenog posla, uspeha u sređivanju kuće, savladavanja veštine kuvanja, itd. Ako ste uspeli jednom, uspećete ponovo. Ne oklevajte da ponovo primenite tehnike koje su ranije dale rezultate.

Neka vaš um bude usmeren ka pozitivnom ishodu. Potrebno je da imate mentalnu sliku o tome da ćete, na primer, ako vredno radite, položiti ispit. Takođe, važno je da budete svesni da je za polaganje ispita neophodan vredan rad. To je detalj koji mora biti sastavni deo vaše mentalne slike i ne prestajte da mislite o tome.

Ne zaboravite da se prijatelji međusobno podržavaju. Dakle, kada imate loš dan, ohrabrenje i motivaciju pronađite u prijateljima.

Realistični ciljeviprevise-obaveza

Onda kada osetite da vas je količina obaveza zatrpala, pokušajte da definišete realistične ciljeve. Svoje krupne zadatke podelite na manje celine, na podnošljivije delove od kojih će svaki imati svoj rok za završavanje.

Prihvatite činjenicu da, iako je petica odlična ocena, ponekad je prolaz sve što vam treba. Isto tako, ako ne možete da uradite baš sve, rešavajte one probleme koje možete.

Veoma je važno da svako shvati šta mu odgovara a šta ne. Iznenađujuće je da mnogo studenata nastavlja da u svom radu koristi strategije i tehnike koje im ne odgovaraju, a koriste ih iz prostog razloga što su na njih navikli. Ukoliko je to i vaš slučaj, promenite strategiju.

Ponekad se jave momenti kada jednostavno ne možete da savladate demotivaciju. Tada, ako je potrebno, potražite pomoć. Možda će vam vaš nastavnik ili savetnik ponuditi rešenje. Što pre se suočite s problemom i potražite pomoć, pre ćete se vratiti na pravi put.

Preuzimanje kontrole

Vi imate kontrolu nad sopstvenim postupcima, na primer, nad učenjem, iako ste možda pribegavali pronalaženju razloga koji to opovrgavaju. Prestanite s tim, okrenite novi list tako što ćete preuzeti punu odgovornost za ono što radite. Zatim, sastavite spisak svih izgovora koje ste koristili za odlaganje učenja, na primer, previše sam umoran, ionako već kasnim, previše sam zauzet, imam mnogo drugih obaveza, itd.

Ovaj spisak vam može pomoći da uočite koje je najbolje rešenje za vaš problem: ako ste roditelj koji studira, možete zamoliti prijatelja ili nekog iz porodice da vam pričuva dete dok vi pripremate ispit; ukoliko ste zaposleni, uzmite nekoliko dana odsustva s posla i budite u toku  s nastavom; ako ste domaćica pripremajte obroke ujutru, a popodneva rezervišite za učenje.

Kada odugovlačenje i loša organizacija vremena zaprete ostvarenju uspeha, pogledajte u svoj radni raspored i postarajte se da vaš raspored uključuje krajnje rokove za svaki od predstojećih zadataka. Ukoliko nemate radni raspored, vreme je da ga sastavite. Držite se svog rasporeda, i ako je potrebno, zamolite prijatelje i porodicu da vam u tome pomognu.

Samonagrađivanje

Samonagrađivanje je strategija koja može podstaći motivaciju. Nagrada može biti velika ili mala, važno je da je to nešto čemu se radujete i u čemu uživate. Na primer, to može biti šetnja duž plaže, gledanje omiljene televizijske emisije, odlazak na sportsku utakmicu, šolja dobre kafe, telefonski razgovor s prijateljem, duga penušava kupka, itd.

sreca-parProverite svoj radni plan i uverite se da ste svoje obaveze podelili na prihvatljive zalogaje. Svaki uspešno završeni deo posla treba da bude nagrađen.

Neka pojačivači radnog morala budu sastavni deo vašeg rasporeda i ubuduće nećete imati problema da ga se pridržavate.

13/03/2015 14:27

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments