Osećate kao da imate knedlu u grlu? Evo šta bi mogli biti uzroci

20/04/2020 21:41

Osećate kao da imate knedlu u grlu? Evo šta bi mogli biti uzroci

U zavisnosti od jačine, osećaj knedle u grlu može uzrokovati probleme pri gutanju ili može biti propraćena bolovima u grudima ili osećajem gušenja. Često se može desiti da se knedla oseća u zoni adamove jabučice.

Stručnjaci kažu da ako se ovaj problem javlja kod mladih koji nemaju zdravstvenih problema, uzročnik je često stres. Inače ovaj osećaj može da bude naznaka laringitisa, prehlade, ali i ozbiljnijih zdravstvenih problema.

Nedostatak kalcijuma ili stres

Najčešće, uzrok ovog osećaja je konstrukcija suženje mišića larinksa u određenim dismetaboličkim situacijama, među kojima su hipokalcemija (opadanje količine kalcijuma u krvi), hipomagnesemija (opadanje količine magnezijuma u krvi) i sniženje kiselosti krvi (alkaloza). Čest uzrok je hiperventilacija (ubrzano disanje, npr. usled stresa).

U toku ovakvog disanja, previše ubrzanog ili previše dubokog, pacijent eliminiše previše ugljen dioksida dišući. Pošto ugljen dioksid utiče na kiselost krvi, kroz formiranje ugljenske kiseline, hiperventilacija usled stresa će uticati na smanjenje ugljenske kiseline, što uzrokuje smanjenu kiselost krvi i pojavu osećaja davljenja i knedle u grlu, kroz kontrakcije mišića grkljana – fenomen koji je poznat pod imenom “disajna alkaloza kod istresirane osobe”.

Kod ovakve situacije koja se često sreće bitno je da se pacijent smiri, da ne bi više anormalno disao.

Može ukazivati na želudačne probleme

Gastroezofagealna refluksna bolest je jedno od oboljenja odgovornih za osećaj kao da imamo knedlu u grlu. Zbog vraćanja želudačne kiseline i delova hrane u faringe i usnu šupljinu, može biti zahvaćen ceo jednjak i ovi mišići. Da bi se otkrili uzroci knedle u grlu, lekari preporučuju gastroenterološku konsultaciju i endoskopiju.

Ovaj osećaj može ukazivati na bolest srca

I aritmije mogu prouzrokovati osećaj knedle u grlu. Jako lupanje srca može propratiti osećaj da ne možete disati. Ipak, lupanje srca se može ubrzati i može se povezati sa osećajem knedle u grlu u slučaju preteranog korišćenja energetskih pića kao što su kafa, alkohol, zeleni čaj i onih osvežavajućih kao što je kola, ali i nakon pušenja i obilnih obroka.

Uzrok može biti i tiroidna žlezda u retkim slučajevima

Tiroidna žlezda skoro nikada nije uzrok ovog osećaja. Retki su slučajevi kada je ona uzrok, npr. kod gušavosti (povećanje žlezde), ali bi u ovom slučaju pacijent sam uočio promenu. Drugi izuzetak bi bio u slučaju invanzivnog kancera tiroidne žlezde, ali bi i u ovom slučaju pacijent sam uočio promenu.

20/04/2020 21:41

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments