Šta rukopis otkriva o nama

14/04/2015 12:22

Šta rukopis otkriva o nama

Praznične čestitke, meniji, zahvalnice, pozivnice… Da, sve se to može odštampati u profesionalnim studijima, na privatnim štampačima ili se može poslati u digitalnoj formi putem imejla.

Nažalost, u vremenu kada se sve ono što pišemo ispisuje pomoću računara ili telefona, umetnost pisanja za potrebe lične komunikacije postaje nešto staromodno, nešto čega se samo još nekolicina nas drži.

Međutim, predmeti sa rukopisanim detaljima predstavljaju mnogo više od jednostavnog sredstva komunikacije ili elegantnog predmeta. Rukopis je svojevrstan način ličnog izražavanja koji prenosi informaciju o tome ko smo i kako se osećamo.

rad-kancelarija

Postoje opšta tumačenja određenih elemenata nečijeg rukopisa koji pokazuju ličnost, raspoloženje i namere pisca

U rukopisu se odražavaju sva naša životna iskustva, kao i to kako smo reagovali na sve te prošle okolnosti, objašnjava Šajla Lou, autor knjige Potpuni vodič kroz analizu rukopisa za neupućene i predsednik Američke fondacije za analizu rukopisa. Rukopis otkriva sve.Lou naglašava da se analiza rukopisa i određivanje psihološkog profila osobe na osnovu toga, ne mogu bazirati samo na par reči koje je neko naškrabao na papiru. Nije moguće samo pogledati u jedan potez olovkom i reći da li je to napisala žrtva ili napadač. Jednostavno se mora sagledati cela slika.

Ipak, ona kaže da postoje opšta tumačenja određenih elemenata nečijeg rukopisa. Na primer, uska slova i povučena unazad često odražavaju rukopis osobe koja je suočena sa strahovima i zabrinutošću. Nasuprot tome, otvorene, prijateljski raspoložene i srećne osobe najčešće imaju raširen rukopis.

Kada sledeći put budete ispisivali razglednice, pisali pismo ili radili na nekom umetničkom projektu, zapitajte se kakvu skrivenu poruku šalje vaš rukopis.

Raspoloženje

Rukom ispisane pozivnice za žurku ili venčanje su dovoljne da saznate mnogo toga o raspoloženju domaćina zabave. Slova domaćina koji je opušten i spreman za zabavu biće krupnija, zaobljenija i verovatno će imati naglašenije donje petlje (npr. slova g i y) .

Takođe, veličina i nagib ispisanih reči variraju u zavisnosti od raspoloženja autora. Kada ste tužni i zamišljeni, rukopis postaje sitniji, kao da ukazuje na to da želite da postanete nevidljivi. Ukoliko ste srećni i komunikativni, rukopis postaje krupniji i više naginje udesno. Lou kaže da nagib udesno ukazuje na to da je osoba okrenuta drugim ljudima.

Ličnost

Raspoloženje nije jedina stvar koja se može pročitati u rukopisu. Rukopis jasno govori i o ličnosti pisca. Onaj ko piše sa mnogo kukica i petljica, obično predstavlja osobu koja želi da privuče pažnju na sebe. Osobe koje uglavnom imaju dosta samopouzdanja nemaju potrebu za takvim iscrtavanjem prilikom pisanja. Njihov rukopis je potpuno jednostavan.

Lou napominje da rukopis može otkriti i to koliko smo pametni. Veoma pojednostavljano pisanje ukazuje na inteligenciju. Kada imate šta da kažete, izgled reči vam nije toliko bitan, bitna je poruka.

Iskrenost

Kada imate pred sobom rukom pisanu belešku, uporedite potpis sa ostatkom teksta. Liče li međusobno? Potpis ima isti efekat kao korice knjige koje treba da odražavaju suštinu sadržaja knjige. Stvari postaju interesantnije kada se potpis razlikuje od ostatka teksta. Na primer, potpis može biti krupniji. To može da ukaže na pokušaj autora da sebe predstavi kao osobu koja ima mnogo više samopouzdanja nego što to zaista jeste slučaj. Suprotan slučaj bi bio da je poruka ispisana krupnim slovima, a potpis sitnijim slovima. To znači da osoba želi da kaže da je skromna, iako se možda ne oseća baš tako.

Zadovoljstvo brakom

Potpisi supružnika govore o tome koliko su oni srećni u braku. To se posebno može reći na osnovu potpisa žene koja je udajom promenila svoje prezime.

Lou ovo objašnjava na sopstvenom primeru. Na početku svog prvog braka ispisivala je svoje novo prezime sitnijim slovima i to je ukazivalo na brak u kom nije bilo sreće. Kasnije je namerno promenila svoj potpis, učinivši ga upadljivim i kitnjastijim. Iako nije prepoznavala sebe u tom potpisu, to je bio njen način da istakne svoju nezavisnost. Kada se razvela, to se odrazilo na način ispisivanja njenog venčanog prezimena. Shvatila je da je prilikom potpisivanja podvlačila liniju ispod svog imena, a taj potez se vrlo često završavao precrtavanjem venčanog prezimena.

Na osnovu rukopisa se može zaključiti mnogo toga o nekoj osobi. Rukopis otkriva naše društvene navike, način razmišljanja, stanje ega, seksualne stavove, energičnost itd. Samim tim, rukopis i analiza rukopisa emocionalno su mnogo izražajniji nego sadržaj bilo kog imejla.

Dakle, šta vaš rukopis otkriva o vama?

14/04/2015 12:22

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments