Kako mesečari nikad ne naiđu na zid?

17/03/2015 16:47

Kako mesečari nikad ne naiđu na zid?

Mesečarenje ili somnambulizam (od latinskih reči somnium – san, i ambulare – hodati, šetati) je hodanje u snu. Ovo se najčešće dešava deci, ali u manjem broju i odraslima.

Pojava mesečarenja objašnjava se na različite načine, ali još uvek ne postoji opšte prihvaćena teorija.

Naučnici su se bavili fenomenom mesečarenja, ali i činjenicom da mesečeri, hodajući u snu, nikad ne naiđu na zid ili neku drugu prepreku. Nakon više istraživanja, došlo se i do rešenja ove misterije.

Mesečari uspevaju da održe željeni pravac hodanja u snu zbog toga što, kako navode naučnici Medicinskog centra NYU Langone, mozak i tokom noći ostaje aktivan, odnosno grupa ćelija u mozgu koja je zadužena za navigaciju.

Ova grupa ćelija radi slično kao GPS i pomaže mesečarima da, iako spavaju, održe pravac i određenu poziciju u prostoru, a zahvaljujući tome ne nailaze na zid.

Naučnici su do ovog zaključka došli tako što su izvršili eksperiment na miševima. Detalji eksperimenta pokazuju da je aktivnost ovog tipa ćelija u mozgu aktivno u toku REM faze, a da se tokom sporotalasnog sna ubrzava za 10 odsto.

“Sposobnost određivanja pravca esencijalni je deo navigacionog sistema organizma, koji u trenu može da “resetuje” naš unutrašnji kompas ili mapu, što je prilično bitno u situacijama kao što su izlazak iz metroa i pokušaj da se u trenutku orijentišemo. Ovo istraživanje moglo bi da doprinese lečenju određenih stanja koja se manifestuju poremećajem orijentacije, poput Alchajmerove bolesti i drugih neuroloških oštećenja”, rekao je Gjorgi Buzsaki, profesor neuroloških nauka na Univerzitetu u Njujorku.

17/03/2015 16:47

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments