Hrana koja je bogata nutrijentima, a ne goji

15/03/2020 14:48

Hrana koja je bogata nutrijentima, a ne goji

Voće i povrće obiluju vitaminima, mineralima i antioksidansima, koji su veoma važni za naš imuni sistem. Pored toga, imaju malo kalorija, tako da ih možemo jesti bez straha da ćemo se ugojiti.

Lekari si savetovali da ovih dana, kada se malo krećemo i potreban nam je jak imuni sistem, obratimo pažnju na to šta jedemo.

Ne samo u izolaciji, nego je uvek bitno da jedemo u skladu sa tim koliko se krećemo. Ako ste neko ko je imao sedelački način života i pre izolacije, onda se za vas nije puno toga promenilo. Problem je veći za one koji su do sada bili u pokretu, radili su fizički posao ili su se bavili sportom. Ukoliko nastave da se hrane isto kao i pre izolacije, a nivo fizičke aktivnosti im se značajno smanjio, biće u problemu što se kilograma tiče. 

Neki sportista bi trebalo da prepolovi dnevni unos kalorija, dok osoba koja se kretala samo 20 minuta dnevno, ne mora da uvede velike promene. 

Ono što je najbitnije, za početak, jeste da ograničite unos namirnica sa velikom kalorijskom vrednošću: masti (ulja, maslac, kajmak, majonez, mast, masno meso itd.), slatkiše, slatke napitke, alkohol, hleb, peciva i testenine. Ne traba skroz da ih izbacite iz ishrane, već samo da kontrolišete unos.

Namirnice koje su bogate nutrijentima

Bilo bi idealno da jedete redovno, u normalnim vremenskim razmacima i da ne pravite prevelike pauze između obroka, pošto na taj način može doći do prejedanja prilikom obroka.

Za odrasle se savetuje tri ili četiri obroka dnevno, bez bilo kakvih grickanja između. 

Koje namirnice nam mogu pomoći da ojačamo imunitet

Svaka namirnica ima određene nutrijente koji su nam potrebni, tako da se savetuje da jedemo što raznovrsniju hranu. Ipak, najviše treba da unosimo povrće i voće, koje ne samo da nema mnogo kalorija, nego je bogato raznim nutrijentima.

Zatim, bitno je da jedemo i drugu hranu, kao što su semenke, riba, ali i drugu hranu. Ne treba zaboraviti pčelinje proizvode, koji su jako bitni za održanje imunog sistema.

15/03/2020 14:48

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments