Kako vino štiti zube?

19/05/2023 16:03

Kako vino štiti zube?

Naučnici su istraživali kako konzumiranje vina utiče na zube, da li uzrokuje promenu boje zuba ili kao posledicu ima pojavu i porast karijesa.

Istraživanja su pokazala zanimljive rezultate. Naime, vino sprečava bakterije da uzrokuju karijes, kao i oboljenje desni.

Pozitivan uticaj vina na zdravlje zuba

Kiselina koju sadrži vino, odnosno alkohol, može da ošteti zube, upozoravaju stručnjaci. Ali i pored ove činjenice, nova istraživanja su pokazala da vino sadrži i antioksidans koji sprečava pojavu i lepljenje bakterija na desni. Naime, ove bakterije uzrokuju kamenac, karijes i druge parodontalne bolesti, pa će tako vino delovati blagotvorno na zdravlje zuba.

Bakterije, kada se jednom nađu krvotoku mogu lako da izazovu lančanu reakciju. Ovakve reakcije povezane su sa srčanim poremećajima ali i nastankom karcinoma.

Istraživači iz Španije došli su do zanimljivog rešenja. Naime, ideja je da se zubne paste proizvode na “bazi vina”, kao i na tečnostima za ispiranje usta koje sadrže iste antioksidanse.

Bolesti desni su često oboljenje koje se javlja sa simptomimia kao što su bol i krvarenje desni. Stručnjaci navode da ćelije tkiva usta, uglavnom sadrže fizičku barijeru, koja sprečava infekcije.

Najnovija istraživanja pokazala su da antioksidanti u crvenom vinu imaju efikasniji uticaj u zaustavljanju bakterija u nameri da naprave štetu, od komercijalno dostupnih ekstrakata semenki grožđa i crvenog vina. Nakon što se antioksidansi rastvore u ustima, dolazi do proizvodnje molekula koji mogu imati pozitivan uticaj na oralno zdravlje.

Takođe, studija je pokazala pozitivan uticaj male doze alkohola na mozak. Naime, konzumacija male doze alkohola poboljšava sposobnost mozga da ukloni štetne proizvode metaboličkih procesa.

Nema razlike između crvenog i belog vina, kada je u pitanju uticaj na oralno zdravlje, a naučnici veruju da i druge vrste alkohola imaju sličan efekat.

19/05/2023 16:03

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments