Istraživanje o konzumaciji droga

20/05/2021 20:14

Istraživanje o konzumaciji droga

U Srbiji  95 odsto anketiranih žena konzumira alkohol, dok 77 odsto marihuanu, a svaka četvrta je bila žrtva silovanja prilikom noćnog izlaska ili odlaska na zabavu, pokazuju podaci nevladine organizacije Re Generacija. Istraživanje je bilo sprovedeno u novembru i decembru na uzorku od 309 žena prosečne starosti od 30 godina. 

Rezultati pokazuju da 38 odsto anketiranih žena koristi ekstazi, skoro svaka treća kokain, a 31 odsto amfetamine, saopšteno je tokom konferencije “Povećavanje univerzalnog pristupa uslugama za prevenciju i odgovor na rodno zasnovano nasilje za žene koje koriste droge“.

Kako je preneo N1, korisnice droga se svrstavaju u najugoženije grupe i kojima usluge socijalne zaštitte nisu dostupne. Prema rečima direktorke Re Generacije Irene Molnar, u Srbiji ne postoje podaci o broju žena koje koriste drogu. Ona je još objasnila i da su te žene ranjive i na mnogo drugih načina: mogu biti seksualne radnice, ugrožene Romkinje, ali i deo različitih ugroženih društvenih grupa.

Molnar je još konstatatovala i da postoje zavisnice od upotrebe narkotika, ali i rekreativne korisnice droga “u festivalskom okruženju, eksperimentišu, možda su devojčice žrtve odnosa zasnovanih na nasilju u nekim rekreativnim setinzima i nemaju priliku da prijave rodno zasnovano nasilje, jer su bile pod uticajem droga i alkohola i ne osećaju se dovoljno sigurne”.

pročitajte još i: Koje su to najporočnije nacije?

Prema rečima Irene Molnar, 90 odsto mladih žena nisu prijavile nasilje  koje su doživele nasilje u noćnom životu, “jer nisu znale gde ili kome ili su bile pod uticajem droga i alkohola, pa su se bojale da će u sistemu biti osuđene”. A, direktor vladine Kancelarije za borbu protiv droga Milan Pekić  smatra da bi se izradili adekvatni zakonski akti, potrebno utvrditi “realni problem na terenu”. Pekić navodi i da je glavna uloga Kancelarije za borbu protiv droga koordinacija svih državnih organa u oblasti zavisnosti.

– Ne može se napraviti funkcionalan sistem ako se ne uključe organizacije civilnog društva, koje na lakši način dolaze do informacija – rekao je Pekić dodajući da u Srbiji važi pravilo da je žena stub kuće, ali ako se porede  žena zavisnik i muškarac zavisnik, oni nisu u tom zlu isti, jer žena više trpi“.

 

20/05/2021 20:14

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments