Zanimljivosti o Napulju!

03/03/2021 12:20

Zanimljivosti o Napulju!

Napulj ima specifičnu enegiju za jedan primorski grad. Tu dinamiku mu daje duh naroda Italije ali i dinamika prostora, vulkan u blizini, i to ne jedan za koji svi znamo – Vezuv nego i jedan mnogo veći super vulkan ispod površine mora – Kamplai Felgrei (Užarena Polja), potom obala i jake bure. Kao i svi gradovi Italije zadržao je šmek nekih pređašnjih vekova i prepleten je renesansnom istorijom, ali to nije sve…

Napulj je danas veoma dinamičan primorski grad, skoro metropola koja broji 4 miliona ljudi.  Nosi brz i vedar duh južne Italije, karakterističnost neverovatne lepote vulkanske obale i mediterana koji je ozeleneo na nevorovatan način. Ovo čini Napulj jednim od lepših gradova sveta, sve pogodnijim za život pa je tako sada i jedan od većih gradova Italije. Inače je i jedan od najpobožnijih gradova na svetu sa svojih 448 crkava.

On je spoj novog vremena i Italijanske renesanse. No tajne Napulja vode mnogo dublje… ispod ovog grada se krije čitav jedan podzemni grad! Doduše u segmentima i iz različitog vremenskog perioda ali povezan i funkcionalan. Sve je počelo kada je na samom začetku evropskog arheološkog delanja, pronađeno mnoštvo staro- rimskih statua ispod jednog bioskopa u Napulju. Iskopavanjem je utvrđeno da je u pitanju staro rimsko pozorište izgubljenog Herkulenijuma. Pozorište je u potpunosti sačuvano i primalo je 2 500 ljudi. Herkulenijum je grad koji je stradao u erupciji Vezuva 79 godine, koji je sve iznenadio jer je mirovao čak 800 godina, on je bio zatrpan čak 30 metara ispod lave. On je stradao gore od Pompeje jer je još bliže samom vulkanskom krateru. 

Daljim iskopavanjem otkriven je ceo stari rimski Napulj kao jedna od glavnih carskih luka, sa sve pijacama i pozorištem koje prima 5000 ljudi, koji se nalazi na samo 7 metra pod zemljom. Ali ni ovde nije kraj misterijama. Iznad Napulja se nalaze rudnici tufa, čvrstoga kamena od koga je sagrađen čitav Napulj. Ovde je pronađen čitav rudarski grad na 23 metra pod zemljom.

Ni to ne bi bilo sve – i moćna dinastija Burboni koji su vladali do pre 150 godina su ostavili trag u podzemlju. Za vreme vladavine Fridrika II zvanog Nosonja, grad je bio drugi po veličini u Evropi, bio je 17. vek, doba borbe i haosa, te je kralj sebi izgradio ogromne tunele za beg koji se nalaze ispod Glavnog trga – Piaco de plebijacista, i vodi sve do kasarne i spaja se čak i sa rudarskim gradom i kanalima. Ovi ogromni tuneli bili su sklonište i bojno skladište u vreme II svetskog rata.

Još jedan bitni deo podzemnog čarobnog grada otkriven je kada se 1990. godine gradila železnica, koja je zbog korupcije sad napuštena. Ovde su nađeni akvadoti koji su snabdevali dugo vodom ceo stari Napulj i iz doba starog Rima su.

I dalje se istražuje pijaca nađena ispod jedne od katedrala na 7 metara pod zemljom ali i skorootkriven čitav grad ispod morske obale, ali sa velikim oprezom zbog moguće veoma velike vulkanske aktivnosti.

03/03/2021 12:20

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments