Zašto se naježimo kada slušamo muziku?

14/09/2021 16:02

Zašto se naježimo kada slušamo muziku?

Koliko vam se puta dogodilo da se naježite dok slušate muziku? Znate li šta to znači?

Naime, naučnici su sproveli istraživanje i otkrili pravi razlog.

Reakcija na muziku

Studija je sprovedena na britanskim festivalima Riding i Lids, u cilju otkrivanja razloga ježenja kože.

Istraživači su otkrili da oni koji doživljavaju nadražaje na koži u vidu naježenosti imaju dosta više šanse da ostvare jaku vezu sa drugima. Takođe, mogu postići visoke nivoe akademskog uspeha, pa čak i biti zdraviji u odnosu na one koji nemaju ovo iskustvo.

Studiju kompanije Barklikard vodili su Metju Sahs, profesor sa Hardvardskog univerziteta i Robin Marfi, sa Univerziteta Oksford. Uključila je oko sto posetilaca festivala, gde su se putem uređaja za monitoring, pratile njihove reakcije na muzički performans.

Istraživači su analizirali psihološke odgovore učesnika na muziku, dok su takođe vodili seriju psihometrijskih tekstova kako bi odredili šta javljanje naježenosti govori o njima kao individuama.

Zaključak studije je da se kod 55 odsto Britanaca koji su se naježili tokom koncerta uživo, reakcija javilla u prvom minutu.

Takođe, žene su češće davale emotivni odgovor na muziku – 55 odsto učesnica koje su doživele naježenost u poređenju sa 46 odsto muškaraca.

Istaživači su otkrili da oni koji su se naježili najmanje jednom tokom koncerta češće opisuju kao saosećajne osobe i prihvatljive u vezama. Osobe kod kojih se javlja ježenje na koži lakše se drže pozitivnog raspoloženja i psihički su jače.

14/09/2021 16:02

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments