Švajcarska: Sinonim za blagostanje

22/04/2020 11:43

Švajcarska: Sinonim za blagostanje

Da li ste razmišljali o nekoj evropskoj zemlji u kojoj biste se osećali kao da ceo život baš tu pripadate? O zemlji koju biste obavezno posetili čim se ukaže prilika? O zemlji o kojoj biste bar da naučite nešto novo?

Ukoliko ste osoba koji razmišlja trezveno, o budućnosti i o sigurnim varijantama, velika je verovatnoća da će izbor otići u pravcu Švedske, Švajcarske ili Norveške. 

Ovaj put ćemo saznati nešto više o Švajcarskoj – zemlji „neutralnih nota“.

I, baš je tako. Švajcarska je od 1815. godine  zvanično neutralna i ne meša se u sukobe drugih zemalja, a nije ni članica Evropske unije. Ova činjenica je zaista jedna od prepoznatljivijih stvari, vrlo pozitivnih, ali nikako samo to po čemu je jedinstvana kao suverena država.

Znate li da Alpi imaju toliku snagu zimi, da kada zaveje sa te strane, jedno vreme ne može niko da izađe iz svojih domova? Ovaj planinski masiv se proteže od Austrije i Slovenije na istoku, kroz ItalijuŠvajcarskuLihtenštajn i Nemačku do Francuske na zapadu.

Što se tiče funkcionisanja preko radnih dana, većina Švajcaraca nema vremena da se hrani kod kuće – većinom su u restoranima. Najskuplja hrana u Evropi je upravo u Švajcarskoj, a više o njoj smo pisali na portalu i možete pročitati ovde.

Javni i kućni red u ovoj zemlji su neprikosnoveni, a nedelja je “sveti dan odmora”. O tome koliko se to poštuje svedoči činjenica da je zabranjeno nedeljom kositi travu kosilicom, ili zatvarati vrata od automobila posle 22.00, ili širiti veš na terasi i slično.

Švajcarska je liberalna po pitanju uzgoja hašiša i marihuane, možete čak i da ih poklanjate, dok je prodavanje i dalje zabranjeno. Ovakvo rezonovanje Švajcaraca dovelo je do toga da gotovo 600 hiljada stanovniika potroši skoro 100 tona obe spomenute droge, a to je jedna od najviših stopa korišćenja tih narkotika u svetu.

U Švajcarskoj se izrazito poštuje Zakon o zaštiti životinjskih prava, ova zemlja je regulisala pitanje holokausta, čije negiranje je kažnjivo zakonom, odnosno negiranje zločina protiv čovečnosti, a na snazi je direktna demokratija, čijim je primenjivanjem dato na snazi više građaninu ove zemlje u odnosu na zvanične predstavnike.

U ovoj evropskoj zemlji, pored marihuane, legalizovana je i prostitucija, kao i asistirano samoubistvo, gde doktor, na zahtev pacijenta, prekida njegov život, na taj način što mu pronađe sredstvo kojim će osoba sama izvrštiti samoubistvo. Švajcarska je davne 1941. godine legalizovala ovaj vid samoubistva.

22/04/2020 11:43

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments