Naočare kroz istoriju

07/04/2015 09:52

Naočare kroz istoriju

Jedan od najpoznatijih modnih detalja su sunčane naočare. Međutim, one nisu izum novog doba već su kroz istoriju ostavljale svoj pečat na razne modne stilove koji su i danas popularni.

Kompletna istorija naočara za vid i sunčanih naočara možda nikada neće biti poznata, jer postoji više priča o poreklu naočara. Većina ljudi veruje da su naočare otkrivene u Italiji oko 1280-1300. godine i tada se smatralo da su korisne samo za lečenje dalekovidosti. Mnoge modne ikone i holivudske ličnosti postale su prepoznatljive jer su imali određeni oblik naočara kao svoj zaštitini znak.

“Mačkaste” naočare

odri-hepbornHolivudska diva Odri Hepbern je ovaj oblik naočara uvela na modnu scenu, a i danas je popularan kao modni detalj u nešto modernijem obliku. Ono što je karakteristično za „mačkaste“ naočare je ženstvenost i glamur.

Lenonke

dzon-lenonNaočare sa okruglim staklom su nastale tridesetih godina i tada su važile za odličan modni detalj. Međutim, ovaj model naočara popularizovan je šezdesetih godina i poznate su zahvaljujući čuvenom Džon Lenonu po kojem su i dobile naziv.

Bajkerske naočare

sofija-lorenZa popularnost bajkerskih naočara zaslužna je prelepa Sofija Loren. Ovaj model nastao je krajem pedesetih i početkom šezdesetih kada je bio moderan minimalizam.

Četvrtasti oblik

Poznate ličnosti, od Kenedijevih do Tejlor Svift, su posedovale bar jedan komad ovakvih naočara. Iako su nastale pre mnogo godina i danas su veoma atraktivan modni detalj.

Pilotske naočare

Naziv ovih naočara je nastao upravo zato što su ih nosili američki piloti za vreme borbe u Drugom svetskom ratu. Danas su jedan od najpopularnijih modela i kod žena i kod muškaraca, a na modnu scenu ih je, između ostalih, doneo i Bob Dilan.

Naočare sa polarizovanim staklima

suncane-naocareOvakve naočare su bile aktuelne još 1948. godine kada su se i prvi put pojavile. Ponovo su popularizovane zahvljujući Džidži Hadid i novoj generaciji manekena.

Izvor: RTV

07/04/2015 09:52

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments