Čudne mačje oči

12/08/2015 16:48

Čudne mačje oči

Neke vrste životinja, kao što su mačke i zmije, imaju drugačije oči od ostalih životinja. Zapravo, razlika je u jednom delu oka – zenici.

Vertikalno postavljene zenice su imaju životinje koje su svrstane u lovce, odnosno konkretno – u noćne grabljivice. Naravno da to nije slučajno. Poseban izgled zenica daje ovim životinjama i posebnu “moć” koja im je potrebna u lovu po mraku.

Naime, vertikalno postavljene zenice, koje izgledaju i pomalo zastrašujuće, sadrže poseban sloj tkiva, koji se sastoji od reflektivnih ćelija – tepetum lucidum, kako je njihov stručni naziv. Ove ćelije se nalaze iza mrežnjače i reflektuju ulazno svetlo kroz proreze. Na taj način mrežnjača oka ovih životinja postaje dvostruko osetljivija.

Osetljivost mrežnjače je ključna u proceni udaljenosti plena koji pokušavaju da ulove, što je ovim životinja dodatno otežano – jer često love noću.

Osim što su životinje sa vertikalnim zenicama noćne grabljivice, mnogim životinjama iz ove grupe je zajedničko i to da vrebaju iz zasede kada pokušavaju da ulove svoj plen. Upravo zato su im ovakve zenice veoma korisne.

Ove grabljivice na dva načina koriste “prednosti” vertikalnih zenica. Prva je – mogućnost da bolje procene udaljenost plena, kako bi mogle da “osmisle” odgovarajuću taktiku za lov.

Druga “prednost” vertikalnih zenica koja koristi “lovcima iz zasede” jeste ta što mogu da, zamićivanjem slike koju vide, odrede preciznije ocene šta je ispred a šta iza plena, koji im je u fokusu. Na taj način one koje napadaju iz zasede mogu bolje oceniti gde je pogodnije da se sakriju i presretnu žrtvu.

12/08/2015 16:48

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments