Knjige su hladni, ali pouzdani prijatelji

29/03/2021 17:23

Knjige su hladni, ali pouzdani prijatelji

Knjige koje svet naziva nemoralnim su one koje pokazuju svetu njegovu vlastitu sramotu! (Oskar Vajld)

Beleženo fonetskim, egipatskim, pismom iz Mesopotamije, feničanskim, grčkim ili pak rimskim pismom ljudi su oduvek imali potrebu pisati misli kao dokaz bitisanja. Vremenom, kako je značaj pisanih reči rastao, rasle su i prostorije u kojima su iste čuvane. Danas poznate kao biblioteke.

Koliko je to značaj bio govori i podatak da je Aleksandrijska biblioteka, osnovana oko 295. godine pre nove, unapređivana sve do 391. godine, kako bi sve najbitnije svetske knjige u njoj bile pohranjene. Međutim, zbog paganskog nasleđa, hrišćani su je zapalili. Ali, mnogo vekova kasnije shvatili su i oni važnost pisanih reči, te tako od 12. veka, u okviru manastira počinju da se osnivaju biblioteke i u Srbiji.

Prva školska biblioteka nastala je 1898, nakon što je Dositej Obradović poklonio svoju privatnu kolekciju knjiga Velikoj školi. Međutim, ona nije bila jedina, 66 godina ranije otvorena je Narodna biblioteka Srbije u Beogradu.

U nastavku predstavljamo neke od najlepših biblioteka u Srbiji.

Biblioteka Valjevske gimnazije

Jedna od najlepših biblioteka u Srbiji je ona u okviru Valjevske gimnazije.  Školske biblioteke Valjevske gimnazije nalazi se u objektu iz 1906. godine. Broji 32 mesta u čitaonici, osnovni fond od oko 20.000 monografskih jedinica,  biblioteka raspolaže i posebnim fondom Stare i retke knjige Valjevske gimnazije i Fondom školskih izdanja.

Biblioteka Nikola Pašić Ekonomskog instituta

Ime Nikole Pašića nosi biblioteka na Ekonomskom institutu u Beogradu. Osnovana je 1947. godine i broji oko 15.000 monografija i više od 8.000 domaćih i stranih časopisa. Ovu biblioteku izdvaja od ostalih divan enterijer, urađen u drvetu sa stolom za koji može da se smesti 20 osoba.

Gradska biblioteka Vladislav Petković Dis u Čačku

Prema dostupnim podacima, u 2020. godini Gradska biblioteka “Vladislav Petković Dis” je sa 7.456 aktivnih korisnika najuspešnija biblioteka ovog konzorcijuma koji čine 224 biblioteke u Srbiji. Biblioteka u Čačku je sa 3.500 metara kvadratnih najveća javna biblioteka pod jednim krovom u državi, a knjižni gond ima oko 250.000 publikacija.

Biblioteka Astronomske opservatorije u Beogradu

Astronomska opservatorija je sagrađena 1932. godine. Danas “živi” na Zvezdari, i u okviru tog zdanja se nalazi najveća i najpotpunija naučno-stručna astronomska biblioteka u Srbiji. Ono što izdvaja ovu biblioteku je i činjenica da su gotovo svi astronomi iz prošlosti, uključujući bivšeg direktora Opservatorije Milutina Milankovića, bitisali u istom prostoru i sedeli za istim stolom, kao što danas sede nove generacije.

Biblioteka Narodne skupštine Republike Srbije

Biblioteka Narodne skupštine je biblioteka zatvorenog tipa, koju koriste narodni poslanici i zaposleni u Službi Narodne skupštine. ovoj biblioteci se čuvaju i stenografske beleške sa Prvog i Drugog zasedanja AVNOJ-a, a sam fond je oko 60.000 knjiga i periodičnih publikacija. Formiran je od skupštinske biblioteke Kraljevine Jugoslavije, te se tu još čuvaju mnoga svedočanstva od velike vrednosti, poput Sretenjskog ustava iz 1835. godine.

pročitajte još i koje su to najzanimljivije knjižare na svetu

 

 

29/03/2021 17:23

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments