Još trikova za bolje pamćenje…

16/09/2020 13:44

Još trikova za bolje pamćenje…

U prethodnom tekstu smo vam objasnili kako da bolje pamtite uz pomoć učenja stranog jezika ili šaranja po papiru, predlažemo vam još neke od tehnika koje će vam pomoći da bolje pamtite.

Bitan je način na koji trerate papir na kojem ste zapisali svoje misli!

Ako svoju miso zapišete na komadu papira i zatim ga zgužvate i bacite u kantu, zašto očekujete da će iste misli mozak smatrati važnim ? U jednoj studiji (Ohio State Univercity), istraživači su otkrili da ovakvo ponašanje zanačajno utiče na našu psihu, te da bačen papir na kojem smo nešto zapisali stvara direktnu vezu sa mozgom, koji tkođe odmah odmacuje misao.

Poznata nam je činjenica da zapisivanje misli pomaže u pamćenju ali studije dokazuju da je podjednako važna i simbolika odnošenja prema predmetu na kome je zapisana misao. Ako je to apir treba ga uredno presaviti i staviti u džep kako bi ga zaštitili, misli će ostati sa njim i u mozgu.

Koncentrišite se na ono što želite da zapamtite najmanje osam sekundi

U ovom brzom vremenu pokušavajući da stignemo život, multitaskujemo, manje spavamo, pokušavamo da odradimo stvari što brže i onda se čudimo što zaboravljamo.

Ako želim da zapamtimo novu informaciju, nauka kaže da moramo biti skoncentrisani na istu bar osam sekundi. Toliko je potrebno hipotalamusu da pošalje signal za pohranu informacije (prelazak informacije iz kratkoročnog u dugoročno pamćenje). Ako je informacije povezana sa nečim ovaj proces može trajati i kraće.

Fontovi teži za čitanje bolji su za pamćenje

Naučnici sa Princetona i Indiana Univercity-ja su sproveli dva različita eksperimenta u kojima su testirali efekat fonta na učenje (pamćenje). U jednom eksperimentu, učesnicima su dali 20 sekundi da pročitaju određen tekst napisan Arial ili Comic Sans fontom. Utvrđeno je da se oni koji su čitali tekst napisan težim (Comic Sans fontom), 15 minuta se mogu bolje prisetiti teksta.

No i ovde postoji granica- ako su reči previše teške za čitanje, onda je malo verovatno da će ljudi imati koristi. Ipak eksperimenti pokazuju, kako i mala promena, kao što je promena fonta, može uticati na naše pamćenje.

16/09/2020 13:44

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments