Kultura pozdravljanja širom sveta

16/09/2015 11:26

Kultura pozdravljanja širom sveta

Kulture naroda širom sveta mogu se međusobno razlikovati u velikoj meri, dok se neki običaji mogu poklapati u potpunosti, iako su narodi potpuno drugačiji.

Što se tiče pozdravljanja, mnogi narodi imaju tačno određene načine pozdravljanja koja su duboko ukorenjena u narodnu tradiciju i kulturu.

Francuska

Za Francusku je uobičajno da se pri pozdravljanju ljudi poljube u obraz, najčešće su u pitanju dva poljubca, u svaki obraz po jedan. Međutim, broj poljubaca ipak može da varira u zavisnosti od dela Francuske u kojoj se nalazite.

Japan

Japan ima poseban način pozdravljanja, po kom su poznati. Pozdravljanje u Japanu, pogotovo u poslovnom svetu, predstavlja naklon koji je upućen onome koga pozdravljate.

Argentina

Argentinci se međusobno pozdravljaju laganim prislanjanjem svo obraza na desi obraz druge osobe i ovlaš poljubac u obraz.

Filipini

Filipinci imaju poseban način pozdravljanja sa starijim osobama. Prema kulturi na Filipinima, pristojno je da uzmete ruku starije osobe sa kojom se pozdravljate i da njihov zglob prislonite uz svoje čelo, čime pokazujete poštovanje.

Rusija

Muškarci u Rusiji se pozdravljaju jakim stiskom ruke.

Tibet

Na Tibetu se međusobno pozdravljaju – plaženjem jezika. Ova tradicija je veoma duga i datira još od vremena tibetanskog kralja Lang Darme koji je bio poznat o zlim metodama i crnom jeziku.

Indija

Indijci se pozdravljaju tako što spoje šake u položaj za molitvu i blago se naklone, izgovarajući reči “Namaste”.

Ukrajina

Ukrajinci imaju istu tradiciju u pozdravljanju kao i naš narod. Kada se sretnu, Ukrajinci se poljube tri puta u obraz naizmenično – levo, desno, levo.

Tajland

Tajlandski pozdrav pod nazivom “Wai” uključuje ruke i glavu, a potrebno je da spojite prste ove ruke i spustite glavu tako da spojeni palčevi dodiruju bradu a vrhovi ispruženih prstiju čelo.

Grenland

Narod na Grenlandu ima poseban način pozdravljanja sa veoma bliskim osobama. Oni, pri pozdravljanju bliske osobe naslone nos i gornju usnu na obraz te osobe ili na čelo i u tom momentu udahnu vazduh.

Novi Zeland

Pozdrav na Novom Zelandu je tradicionalni pozdrav Maora koji se izvodi naslanjanjem nosa i čela i nos i čelo osobe sa kojom se pozdravljate.

16/09/2015 11:26

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments