Na današnji dan rođen je Paja Jovanović

16/06/2017 09:23

Na današnji dan rođen je Paja Jovanović

Na današnji dan, 16. juna 1857. godine, rođen je prvi srpski slikar koji je stekao evropsku slavu – Paja Jovanović.

Pavle Paja Jovanović je jedan od najznačajnijih predstavnika realizma u slikarstvu u Srbiji, pored Uroša Predića.

Novac za školovanje obezbedio je tako što je slikao po porudžbini za crkve. Upisao je Akademiju u Beču, a nagrada koju je osvojio za svoju sliku “Ranjeni Crnogorac”, obezbedila mu je nastavak školovanja.

Akademiju je završio za tri godine, kada njegova karijera kreće da se razvija. Ubrzo je postao poznat širom Evrope, a sa 24 godine kranuo je i na internacionalnu turneju, kada je obišao mnoge velike gradove u Evropi, a posetio je i države severne Afrike, kao što su Maroko i Egipat.

seoba-srba-paja-jovanovic

“Seoba Srba” – Paja Jovanović

Cilj njegovih putovanja bio je upoznavanje sa različitim narodima i izučavanje njihovih kultura, načina oblačenja, nakita i izgleda uopšte, kako bi ih što vernije prikazao na svojim slikama.

Živeo je i radio u Minhenu, a potom i u Parizu. Bio je slavan i Srbija je bila ponosna na svog mladog slikara. 1884. godine postao je dopisni član Srpskog učenog društva, a 1888. godine je postao redovan član Srpske kraljevske Akademije.

Njegova najpoznatija dela su: “Seoba Srba”, “Borba petlova”, “Čas mačevanja”, “Krunisanje cara Dušava”, “Takovski ustanak”, a 1947. godine naslikao je i portret Josipa Broza Tita.

Paja Jovanović je preminuo 30. novembra 1957. godine u Beču.

16/06/2017 09:23

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments