Primećena je prva ozonska rupa iznad Arktika

27/03/2020 11:05

Primećena je prva ozonska rupa iznad Arktika

Jedan nemački naučnik je objavio da je uočio prvu ozonsku rupa iznad Severnog Pola.

Poslednje dve nedelje, debljina ozonskog omotača iznad Arktika je postala manja od debljine koja definiže ozonsku rupu na suprotnom polu.

U zonama u kojima je debljina ozonskog omotača bila maksimalna, uočeno je smanjenje od 90%. Ove zone obuhvataju prostor tri puta veći od Grenlanda. A ukupno 20 miliona kilometara kvadratnih (površina 10 puta veća od Grenlanda) je pogođena u manjoj ili većoj meri.

Prema tvrdnjama stručnjaka, uzrok ovome je jak polarni vrtlog koji se manifestovao ove zime i neobično niske temperature u stratosferi, omotač u kome se nalazi i onaj ozonski.

Trenutno, ove vazdušne mase se još uvek nalaze iznad Arktika, što znači da Evropljani ne bi trebalo da budu zabrinuti, navode stručnjaci koji dodaju da bi ove vazdušne mase mogle krenuti ka Evropi u toku aprila.

Ozonska rupa iznad Antarktika, koja je uočena 1985. godine je uticala na odobrenje Montrealskog protokola koji se odnosio na postepeno uvođenje zabrane korišćenja proizvoda na bazi hlorofluorougljenika, je u procesu potpunog zatvaranja. 2019., ova ozonska rupa je zabeležila najmanje širenje u poslednjih 30 godina.

27/03/2020 11:05

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments