Na današnji dan rođen Puškin

06/06/2017 09:44

Na današnji dan rođen Puškin

Na današnji dan, 6. juna 1799. godine, rođen je najveći ruski pisac i začetnik ruskog realizma u književnosti, Aleksandar Sergejevič Puškin.

Rođen je u Moskvi u osiromašenoj aristokratskoj porodici. Njegov pradeda bio je crnac iz Etiopije, koji je u Rusiju doveden kao rob, a Petar Veliki ga je usvojio kao svoje kumče.

S obzirom na svoje poreklo i život na dvoru, Puškin je od malena bio vaspitan u francuskom duhu i učen da voli književnost, a na njegov kasniji rad najviše je uticala upravo francuska književnost i dela racionalizma koje su pisali Volter, Didro, Ruso.

Upisao je Elitnu gimnaziju u Carskom selu, a još kao učenik napisao je i objavio svoju prvu pesmu (sa 15 godina), nakon čega je počeo sa pisanjem svog prvog velikog dela – “Ruslan i Ljudmila” koje je zasnovano na bajkama koje mu je baka pričala.

Nakon školovanja zaposlio se u ministarstvu unutrašnjih poslova, ali je zbog pesama koje je pisao, a koje su bile podrugljive i često upućene čak i samom caru, sa 21-om godinom proteran je u južnu Rusiju, gde je bio šest godina.

Pročitajte najzanimljivije citate Aleksandra Puškina!

Osim što je proteran iz Moskve, njegove prve revolucionarne pesme bile su zabranjene i cenzurisane.

Pučkin je bio opet prognan i to u Odesu, gde je proveo godinu dana, a zbog afere sa udatom ženom, prognan je dalje – na seosko imanje svoje majke, gde se u tišini i miru posvećuje pisanju jednog od najlepših romana ikada napisanih – “Evgenije Onjegin”.

Više o životu, stvaralaštvu i radu Aleksandra Sergejeviča Puškina pročitajte OVDE.

Biografije drugih značajnih ličnosti nalaze se OVDE.

06/06/2017 09:44

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments