Kneževina Monako – dašak luksuza na Azurnoj obali

18/02/2021 11:09

Kneževina Monako – dašak luksuza na Azurnoj obali

Prelepi Monako je česta stanica svetske elite ali i poznato odmaralište turista koji vole luksuz kojim ova država- grad može da vas obaspe. Ovo je država koja živi od kocke i turizma i biser je Azura.

Monako ili zvanično Kneževina Monako je druga najmanja država na svetu (posle Vatikana) sa svega 1.95 kilometara kvadratnih površine koju zauzima, najmanja je država zapadne Evrope. Locirana je na prelepoj Azurnoj obali Sredozemnog mora i graniči se sa Francuskom.

Monako je turistički centar Azurne obale. Veliki broj turista privlače kockarnice, koji su glavni izvor prihoda države. Država ne ubira porez građanima pa su njeni stanovnici postali i mnogi bogataši koji žele da izbegnu astronomske poreze na svoje bogatstvo u drugim državama.

Naziv Monaka potiče još od grčkih doseljenika koji su nekad davno naseljavali ove prostore. Oni su po doseljavanju izgradili hram u čast Heraklesa Monoikosa, po kome je kasnije i čitava oblast dobila naziv Monako. Ovde su živeli mnogi narodi i osvajači, pa je čak pre nove ere Julije Cezar svoju flotu usidrio ovde, a nakon njega- u XII veku – došao je Fridrih i Barbarosa.

Značajnu ulogu u istoriji Monaka odigrala je porodica Grimaldi koja je vladala Monakom od 1295. godine do 1509. godine, kada je Monako pao pod francusku vlast, da bi nakon kraćeg vremena opet bio vraćen Grimaldijevima. Kasnije je Monako ponovo uživao Francusku protekciju, a posle Bečkog kongresa, 1860. godine, prešao je u italijanske ruke, a na kraju je vraćen Francuskoj.

Glavni deo izvora prihoda države je turizam i kocka. Država nije član Evropske Unije, ali je povezana sa EU carinskom unijom sa susednom Francuskom. Imaju pravo izdavanja sopstvenih kovanica eura. 

Monako je najgušće naseljena država na svetu! Najveći deo stanovnika čine Francuzi, potom Italijani i Monačani, pa potom i sve ostale nacionalnosti. Monako ima svoj jezik romanskog dijalekta koji je malo izmenjen. Službeni jezik je Francuski.

Monako se sastoji iz četiri dela: noviji – Fonrvil, potom Monako stari grad, Kondamen -koji zahvata i deo luke, i  Monte Karlo, gde se nalaze kazino i luks hoteli.

18/02/2021 11:09

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments