Jedan od najlepših prizora na svetu – Gospa od Škrpjela

30/10/2020 12:41

Jedan od najlepših prizora na svetu – Gospa od Škrpjela

Sigurno je jedan od najlepših prizora na svetu, posmatrati nestvarno plavetnilo koja se ogleda u prozirnosti čiste vode Bokokotorskog zaliva, zagrljenog belim strminama suvog kamena, a kao dva retka bisera u školjci, niotkuda iz mira glatke površi vode izbijaju dva maštovito lepa ostrva – Gospa od Škrpjela i Sveti Juraj ili Sveti Đorđe. Sa dokova polunapuštenog drevnog Perasta ovaj prizor dobija posebno nestvarnu dimenziju, prosto mora neko da vas uštine da budete sigurni da ne sanjate.

Miris mora i mediteranski suncem okupan mir, kamene građevine stare i vekovima koje šapuću istoriju blagim povetarcem sa Cetinja… sve ovo možete doživeti ako starom magistralom koja se prostire duž obale zaliva krenete u obilazak od Kotora pa naniže, i obavezno se zaustavite u Perastu, jedinstvenom biseru lepote Jadrana, sa čijih dokova od svetlog kamena, i satima možete da posmatrate neverovatnu lepotu celog zaliva ali i dva fenomena malih živopisnih čak se čini i plutajućih crkvica. To su dva mala ostrva koja izbijaju iz mira prozirnog mora, Gospa od Škrpjela i Sveti Juraj. 

Gospa od Škrpjela je veštačko ostrvo, koje krasi Bokokotorski zaliv u Crnoj Gori. Ovo ostrvce je nastalo preplitanjem religije i tradicije, a li i upornosti, želje, volje žitelja prvenstveno gradića Perasta. Ostrvce je nastalo oko 15. veka, gde su prema predanju i legendi braća Moršići, 22. jula 1452. godine, u hridi u sred mora našli ikonu Bogorodice sa detetom. Tu su Peraštani odlučili da naspu kamenje i naprave malu kapelu posvećenu Bogorodici. Potom su u tradicionalnom običaju Fašinadi, oni vekovima nasipali kamenje, potapali oronule barke i brodove, tako da se vremenom površina ostrva sve više širila i na njemu se nalazi crkva Gospe od Škrpjela.

Današnja veća crkva Gospe od Škrpjela je izgrađena oko 1628- 1630. godine od strane Venecijanaca i jedan je od najbitnijih istorijsko kulturnih spomenika Boke Kotorske. Crkva je oštećena u potresima 1667. godine ali je ubrzo i obnovljena. 

Na čelu crkve je portal sa frontonom i malim kipom Gospe i Hrista. Đenovljanin Antonio Kapelano je 1796. godine po narudžbini peraške opštine napravio mermerni oltar na kome se nalazi čuvena ikona Gospa od Škrpjela, delo Lovra Dobričevića iz 1452. godine. Unutrašnjost crkve oslikao je kotorski slikar Tripo Kokolja, učenik venecijanske škole.

Nesvakidašnji goblen koji se nalazi u ovoj crkvi i dostojan je i same Gospe i naše pažnje, životno je delo nade jedne devojke, žene, starice. Peraštanka Jacinta Kunić- Mijović, 25 godina tkala je svoju ljubav i kosu u goblen dok je čekala svog dragog da se vrati sa mora. Goblen je započet 1803. godine i tad je mlada devojka u njega uplela zlatne vlasi, a završen je 1828. godine sa njenim sedim vlasima i gubitkom nade ali kaži i vida, koji je prema legendi izgubila pletući ovo delo.

I dan danas Bokrelji na dan manifestacije Fašinada, 22. jul, u smiraj dana barkama okićenim jablanovim granama nose kamenje do ostrva Gospe od Škrpjela, tamo ga polažu pevajući pesmu bugarštica.

30/10/2020 12:41

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments