Najzanimljivije knjižare na svetu

04/05/2018 14:24

Najzanimljivije knjižare na svetu

Predstavljamo vam nekoliko najzanimljivijih knjižara na svetu, kojima ni jedan knjigoljubac ne bi odoleo. Pa, ukoliko se nađete na nekoj od ovih destinacija, obavezno ih posetite.

Palata Roberti – Italija

Mesnim zakonom grada Basano del Grapa, na severu Italije propisano je da gradska palata iz 17. veka, mora ostati dom knjiga. Kako bi ispoštovali zakon, stanari, odnosno svaki naredni stanar palate u obavezi je da postane i prodavac knjiga. Trenutno u palati žive tri sestre Manfroto, koje vode knjižaru i svakog meseca organizuju književno veče.

Brod knjižara – Engleska

Na uzanom brodu dugačkom 18 metara nalazi se zbirka knjiga koje su prikupljene putem oglasa i dobijene na poklon. Vlasnica broda i zbirke je Sara Henšo, koja se osim prodaje knjiga bavi i dizajnom enterijera privatnih biblioteka.

Utopija – SAD

U Los Anđelesu nalazi se knjižara sva od skluptura i tunela koje krase knjige. Police sadrže preko 100 hiljda knjiga koje mogu da se kupe za dolar. Pult za prodaju sačinjen je od knjiga, dok je prekidač za svetlo skriven u jednom rečniku.

Na četiri točka – Portugal

Domingo Kruz je nakon posete Kini, u kojoj se udžebenici za decu prodaju iz automobila, osetio pravo nadahnuće, te je odlučio da otvori pokretnu knjižaru. Sa dvojicom prijatelja kupio je kombi iz 1975. godine i pretvorio ga u prodavnicu knjiga, u kojoj će turistima prodavati prevedena dela isključivo portugalskih književnika.

Grad knjiga – Norveška

Grad knjiga nalazi se između norveškog fjorda Sogne i glečera Jostedalsbren, koji je 1995. godine proglašen za grad knjižaru. Ova knjižara nudi u prevodu, 6 kilometara knjiga. Svako raspoloživo mesto u Fjaerlandu pretvoreno je u prodajno mesto knjiga, bakalnice, pošta, autobuske stanice i druga mesta.

Pozorišne lože – Argentina

Pozorište El Ateneo sa 1050 mesta sagrađeno je 1920. godine u Buenos Ajresu i predstavlja najprodavanije mesto argentinskog lanca knjižara “IIhsa”. Lože pozorišta pretvorene su u čitaonice dok se na sceni nalazi veliki restoran, u kom u opuštenoj atmosferi možete da ručate.

04/05/2018 14:24

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments