Na današnji dan rođen Džejms Vat

19/01/2017 09:39

Na današnji dan rođen Džejms Vat

Na današnji dan, 19. januara 1736. godine, rođen je škotski inženjer i fizičar, pronalazač parne mašine, Džejms Vat.

Kao dete bio je veoma slabog zdravlja, zbog čega ga je u početku podučavala majka u porodičnoj kući, ali se kasnije upisao u gramtičku školu, gde je učio grčki i latinski jezik i uspešno savladao matematiku.

Veliku ulogu u njegovom obrazovanju imala je i radionica njegovog oca koji je bio veoma uspešan brodograditelj. Tamo je imao prilike da koristi različite alate, da pravi makete i da se upozna sa brodskih oruđem.

Pročitajte najzanimljivije citate o ambiciji!

Sa 17 godina otišao je u Glazgov, gde je upisao fakulteta na kom je radio njegov dalji rođak. Tada je odlučio da se bavi pravljenjem matematičkih instrumenata. Posle dve godine odlati u London, gde je pronašao stručnjaka koji ga je podučavao.

Na Univerzitetu u Glazgovu je 1757. godine otvorio radionicu gde je pravio naprave za merenje visine zvezda, kompase i slične matematičke instrumente.

Nakon interesovanja za matematičke instrumente, Džejms Vat je počeo da se interesuje i za parne mašine. Pokušao je da popravi model parne mašine koju je usavršio Tomas Njukome, ali je shvatio da je to nemoguće.

Svoj, poboljšan model parne mašine napravio je i patentirao 1769 godine.

Više o životu i radu Džejmsa Vata pročitajte OVDE.

Biografije drugih značajnih ličnosti nalaze se OVDE.

19/01/2017 09:39

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments