Na današnji dan preminuo je Pol Sezan

22/10/2015 15:55

Na današnji dan preminuo je Pol Sezan

Na današnji dan, 22. oktobra 1906. godine preminuo je jedan od najznačajnijih francuskih i svetskih slikara, Pol Sezan.

Pol Sezan je rođen 19. junara 1839. godine u južnom delu Francuske, 30 kilometara od Marselja. Njegova porodica bila je veoma bogata.

kartasi-pol-sezan

“Kartaši” – Pol Sezan

U gimnaziju je krenuo 1852. godine kada se u internatu sprijateljio sa Emilom Zolom koji će celog života ostati njegov prijatelj, sa kojim će kasnije razmenjivati pisma o umetnosti.

Pohađao je besplatnu školu crtanja, gde je upoznao veliki broj umetnika. Nakon gimnazije, upisao je pravo, zbog želje njegovog oca da to studira.

Umetnost ga je uvek najviše interesovala – kako slikarstvo, tako i muzika i književnost. Iako je upisao pravo, nije prestao da se zanima za umetnost i da pohađa školu slikanja.

Uspeo je, zahvaljujući majci i sestri da 1860. godine od oca dobije dozvolu da studira umetnost u Parizu. Međutim, iako je pohađao školu slikarstva, nije uspeo da se upiše u Školu lepih umetnosti, pa se dve godine kasnije vratio kući.

Kada je kupio i otvorio atelje u Parizu 1862. godine, potpuno se posvetio slikarstvu. Tada se upoznao sa Alfredom Sisliem, Ogistom Renoarom i Klod Moneom, ali to mu nije moglo pomoći da se upiše na Akademiju lepih umetnosti.

Zbog odbijanja koja su doživljavali i drugi umetnici kao Sezan, odlučili su da naprave svoj “Salon”.

Slike Pola Sezana prvi put su izložene u “Salonu nezavisnih” 1863. godine, a slike koje je izlagao na izložbama impresionista 1874. i 1877. godine bile su neshvaćene i ubrzo je postao predmet ismevanja kritičara.

Nakon neuspeha u javnosti, Sezan se povlači u svoju rodnu kuću i živi povučenim životom.

Tek 1895. godine počinje da se nazire njegov uspeh, kada je prodavac i skupljač slika Volard organizovao njegovu prvu samostalnu izložbu.

Od 1900. godine ne napušta svoj atelje u rodnom gradu – Eks an Provans i tada konačno postaje poznat.

Umro je u svojoj 67. godini od upale pluća 22. oktobra 1906. godine.

Naredne godine njegova dela postižu velike uspehe i njegov rad počinje da se ceni u svetu.

Neka od dela Pola Sezana su: “Plava vaza”, “Portret gospođe Sezan”, “Kartaši”, “Pogled na Estak”, “Mladić u crvenom prsluku”, “Kupačice” itd.

Pol Sezan se smatra začetnikom novog likovnog izraza koji je bio inspiracija fovizma, kubizma i apstrakne umetnosti, modifikujući impresionizam.

Biografije drugih značajnih istorijskih ličnosti nalaze se OVDE.

22/10/2015 15:55

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments