Simbol tačnosti počeo da kasni

27/08/2015 13:09

Simbol tačnosti počeo da kasni

Jedan od simbola Londona – Big Ben, koji se oglašava rednovno, već 156 godina, počeo je da kasni.

Big Ben predstavlja simbol za tačnost, jer se u tačno vreme, već više od vek i po, oglašava zvonom svaki dan na svakih 15 minuta.

Međutim, zvanično je objavljeno da Big Ben ipak nije toliko tačan i da je u poslednje vreme počeo da kasni. Sada se to kašnjenje može izmeriti i iznosi šest sekundi.

big-ben-toranjOvo kašnjenje primetili su zaposleni na radiju BBC koji svakog dana u 18 časova uživo prenose oglašavanje Big Bena.

Jedan od trojice zaposlenih da održavaju Big Ben, Ian Vestvort, “opravdao” je kašnjenje zvona dugom tradicijom redovnog oglašavanja.

“Zamislite da tokom poslednjih 156 godina svoj auto vozite 24 časa dnevno, 365 dana u godini”, rekao je Vestvort.

Big Ben se oglašava bez prestanka 156 godina, a nije “utihnuo” čak ni tokom Drugog svetkog rata, kada je nemačka vojska iz vazduha napadala. Do sada se desilo samo nekoliko puta da se Big Ben nije oglasio kad je trebalo i to zbog popravki i vremenskih nepogoda.

Ovaj londonski toranj je u svetu poznat kao Big Ben iako je zapravo Big Ben samo zvono u njoj, koje je teško 13 tona. Kula se od 2012. godine zvanično zove Elizabetina kula, čime se obeležila 60. godišnjica vladavine Elizabete II.

27/08/2015 13:09

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments