Kako je Van Gog ostao bez uha?

05/08/2015 09:29

Kako je Van Gog ostao bez uha?

Van Gog je veoma važna ličnost u istoriji slikarstva, a njegova dela čuvaju se i danas i od velikog su značaja za umetnost.

Međutim, i pored toga što je ostao zapamćen po svojim delima, posebno je interesantna priča prema kojoj je Van Gog sam sebi odsekao uho. Koliko je ova priča zaista istinita?

Priča o tome kako je Vinsent Van Gog sam sebi odsekao uho počinje, prema nekim izvorima, jedne večeri pred Božić 1888. godine. Van Gog je bio u društvu svog prijatelja francuskog umetnika Pola Gogena, sa kim je upao u žučnu raspravu. Rezultat ove rasprave, u kojoj je Van Gog želeo da dokaže neke svoje tvrdnje, upravo je odsečeno uho poznatog slikara. Naime, Van Gog je sam sebi uho odsekao oštricom brijača.

Nakom toga, prema ovoj priči, Van Gog je otišao u obližnji bordel gde je jednoj dami dao svoje odsečeno uho umotano u tkaninu i zamolio ju je da ga pričuva. Od šoka, žena se onesvestila, a Van Gog se vratio kući i otišao na spavanje. Kada je policija stigla, Van Gog je priznao da je sam sebi odsekao uho i da niko nije kriv za to. Posle zaustavljenog krvarenja, slikar se vratio na spavanje.

Ova verzija priče o Van Gogovom uhu je najčešća, ali postoji još jedna.

Naime, u prvoj verziji ima dosta istine, ali se ne može utvrditi da li je u potpunosti tačna. Istorijski podaci pokazuju da su Pol Gogen i Van Gog zaista bili prijatelji. Bili su toliko bliski da neki smatraju da su bili i ljubavnici. Živeli su zajedno na jugu Francuske godinama, ali nisu živeli harmonično. Gogenu su smetale česte Van Gogove promene raspoloženja, što je bio razlog za odlazak. Kada je ovo saopštio svom prijatelju, on ga je, prema nekim izvorima podataka, gađao čašom od besa, a Gogen – veoma vešt mačevalac, reagovao je tako što je mačem odsekao Van Gogu uho.

Iako mu je naneo povredu, Van Gog nije želeo da prijavi Gogena policiji, nego je rekao da je sam sebi odsekao uho. Na taj način spasao je prijatelja od hapšenja i boravka u zatvoru.

Kako znati koja je verzija priče istinita?

Način na koji je Van Gog izgubio uho tema je istraživanja, razmišljanja i raspravljanja mnogih istoričara umetnosti. Hamburški akademci Hans Kaufman i Rita Vildegans objavili su knjigu koja nosi naziv “Van Gogovo uho: Pol Gogen i pakt ćutanja”. U ovoj knjizi stoji da su i sami umetnici, glavni akteri ovog događaja, priznali da je istina o tome kako je Van Gog izgubio uho, mnogo komplikovanija od zvanične priče.

Kustos amsterdamskog muzeja, koji je otvren u čast Van Goga, kaže da je čitava priča o tome – čista spekulacija, jer niko ne može biti siguran u to šta se između njih dvojice desilo. Osim toga, ne postoje ni dokazi koji bi osvetlili glavnog krivca za odsečeno uho Van Goga.

05/08/2015 09:29

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments