Li: Dragula, Saruman i grof Dukua

07/06/2021 15:28

Li: Dragula, Saruman i grof Dukua

Na današnji dan 2015. godine umro je britanski glumac Kristofer Li u svojoj 94. godini. Ostao je upamćen kao  Grof Drakula, Saruman u “Gospodaru prstena”,  ulogom u “Ratovima zvezda” i kao “najbolji” negativac u Bond filmovima. Jedan od retkih glumaca koji je posedovao gracioznost i šarm. Igrao je u oko 350 filmova među kojima su “Zvezdani ratovi” – grof Dukua, “Gospodar prstenova”, Džejms Bond („Čovek sa zlatnim pištoljem“) i horor filmovima studija “Hamer” – devet puta je tumačio Drakulu…

 Mnogo sam mekši nego što ljudi misle. Kada ste prošli ratne užase, suze čuvate za realnost, a ne za pretvaranje na filmu

– Kada se završio rat imao sam 23 godine i već tada sam se nagledao strašnih, jezivih scena do kraja života tako da me horor filmovi ni najmanje ne plaše – rekao je jednom prilikom Kristofer Li.

Li je rođen je 27. maja 1922. u Londonu u prodici u kojoj je otac bio odlikovani potpukovnik, a majka italijanska grofica. Zahvaljujući poreklu majke imao je prilike da kao mladić upozna ruske aristokrate, a među njima i Dmitrija Pavloviča i kneza Jusupova. Ova dvojica su poznati po  zaveri za ubistvo Raspućina, a što će kasnije Li tumačiti na filmu – lik mistika. u ranoj mladosti roditelji su mu se razveli. Majka mu se kasnije preudala za bankara Ijana Fleming, odnosno tvorca Džejmsa Bonda i njegovog neprijatelja Fransiska Skaramange, koje će Li igrati.

pročitajte još i: Princeza od Monaka je najlepša žena svih vremena

Li je bi talentovan za jezike, te je tako savršeno govorio francuski, italijanski, španski i nemački, apoznavao je švedski, grčki i ruski. Nakon što je očuh bankrotirao morao je da napusti školu, a leta 1939. otputovao je u Francusku i tamo je prisustvovao poslednjem javnom pogubljenju na giljotini. U Drugom svetskom ratu bio je član specijalne obaveštajne službe za Afriku i Siciliju pri Britanskom vazduhoplovstvu, a posle rata je učestvovao u lovu na naciste.

Nakon ratnih dešavanja i demobilizacije Li je hteo da bude operski pevač i diplomata. Međutim, strast prema filmu je pobedila i on se 1946. godine pridružio trupi mladih glumaca. Ali, pošto je bio visok 195 cm i imao je izrazito strogi izraz lica, teško je nalazio uloge. Ali, 1957. dobio je priliku da tumači čudovište u “Frankenštajnovom prokletstvu”, zatim je je glumio lika po kojem će ostati najprepoznatljiviji – Grofa Drakulu.

Kritičari smatraju da je Li tumačio grofa sa “arogancijom i šarmom, uz dozu unutarnje tuge i pritajenog seksepila, kao niko pre ni posle njega”. Li je u svojoj 36. godini života postao zvezda. Od svega što je radio, Li je rekao da jedino žali što nije snimao sa Klintom Istvudom i što se nije našao u britanskom serijalu filmova “Carry On”.

možda vas zanimaju i Iznenađujuće činjenice o Hemingveju

Prijatelji su ga opisali kao potpuno drugačiju osobu od likova koje je glumio. Nije bio zloća, ali je posedovao 12.000 knjiga u vezi sa okultnim i morbidnim temama. Jedan od retkih glumaca koji je ceo život bio u braku samo sa jednom osobom. On se 1961. godine oženio danskom manekenom Birgitom Gritom Kronke, s kojom je ima ćerku Kristinu.

 

07/06/2021 15:28

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments