Devet razloga zbog kojih bi svako trebalo da poseti London, barem jednom!

09/03/2020 15:19

Devet razloga zbog kojih bi svako trebalo da poseti London, barem jednom!

Bez obzira da li tražite umetnost, arhitekturu, hranu ili fudbal, ovaj grad nudi po nešto za svakog. London je poznat po svojoj umetnosti, arhitekturi, hrani i modi, a neke od ovih stvari najbolje su baš ovde.

Istražite Britansku biblioteku

Britanska nacionalna biblioteka je najveća nacionalna biblioteka na svetu sa preko 150 miliona primeraka, od kojih su neki stari 2000 godina. Dom je Kenterberijskim pričama iz 15. veka Džefrija Čosera, originalnim partiturama koje su napisali Bitlsi, kao i memorandumu koji je napisao lord Neslon dva dana pre bitke kod Trafalgara. U biblioteci se čuvaju kopije svake štampane knjige iz UK i Irske.

Gledajte Šekspira u Gloub pozorištu 

Londonska pozorišta su brojna, a Vest End ima brojna klasična i savremena pozorišta koja se mogu takmičiti sa bilo kojim velikim gradom u svetu. Međutim, pošto se radi o zemlji koja je iznedrila Viljema Šekspira, možda bi trebalo da posetite Gloub teatar. Šekspirovo pozorište je mukotrpno rekonstruisana verzija originalnog pozorišta iz doba kraljice Elizabete, u kome se održavaju sastanci, šetnje turista i predstave, kako bi izneo svoju produkciju. Iako je Kraljevska pozorišna kompanija stacionirana u piščevom domu u Stratfordu na Ejvonu, njeno prisustvo se oseća u Londonu, s obzirom da ima produkcijska odeljenja po celom gradu.

Probajte zanatsko pivo u tradicionalnoj londonskoj krčmi

Lako je podsmevati se britanski krčmarskoj kulturi. Ali, kada shvatite o čemu se tu radi, razumećete da je nešto prelepo. Britanska piva su raznolika, eklektična i ukusna kao što su oduvek bila. Malo šta može nadmašiti britansku razonodu u krčmi, gde ljudi provode vreme uz hrskave grickalice koje dele sa drugima. Uputite se do krčme Kod Džordža na London bridžu, ne bi li ste uživali u istoj krčmi kao i Šekspir. Ili pak Stara blajt taverna u Katfordu gde je najbolje irsko pivo, ili Španska gostionica u Hempstedu, gde je izvrsna britanska kuhinja.

Istražite arhitekturu

S obzirom na bogatu istoriju grada, lako ćete pronaći izvrsna arhitektonska otkrića po celom gradu. Hristova crkva, preko puta Spitalfilds pijace, zajedno sa prostranim Kraljevskim mornaričkim koledžom u Griniču, čine primere baroka, dok se gotički preporod vidi u Železičkoj stanici Sveti Pankras, kao i kod Rumijevog skladišta sirćeta koje je sada dom za lanac kafe „Black Sheep Coffee“.

Za one koji žele videti brutalizam, tu je kompleks zgrada Barbikan, u kome je smeštena zgrada Londonskog simfonijskog orkestra, dok je u Sautbenk centru smeštena Kraljevska festivalska dvorana i Hejvardova galerija, sveže preuređena 2018.

Od hrane za usput, do skupe večere

U glavnom gradu Ujedinjenog kraljevstva ćete naći odličnu brzu hranu, trpezarije-klubove i restorane za svačiji budžet i prohteve. Borou i Eksmaut pijace nude najbolju hranu za usput i najbolje namirnice, ali ukoliko želite jesti u restoranima sa modernim britanskim jelovnicima, tu su Ledbri, Lajls i Klouv klub (spadaju među 50 najboljih restorana na svetu).

Gledajte prvoklasni sport

Zapadni deo grada dom je nekim od najčuvenijih sportskih događaja. Najveći svetski teniseri žele igrati na Vimbldonu, fudbaleri na Vombliju, ragbisti na Tvikenhamu, a nijedan teren za kriket na svetu nema takav gravitet kao Lords. Svi ovi tereni i njihovi događaji broje više od 550 godina sportske tradicije, a i dalje pružaju veličanstvene turnire koji zasenjuju sve ostale sportove.

Londonska nedelja mode

Iako je ulica Savil Rou i dalje najpoznatija na svetu po besprekornim krojačima, ona više nije glavni izvor odeće za gradske mladiće i hirurge. Sa promenama u kupovnoj moći i industriji, svako može otići u Savil Rou da mu se uzme mera. Londonska nedelja moda, za žene i muškarce, sada je najvibrantnije modno mesto u svetu, zahvaljujući trudu Britanskog modnog saveta i mladih kreatora. Od ulične odeće do visoke mode, nijedan grad u svetu se ne može meriti sa krojačkim šarenilom ovog grada.

Renesansa diskoteka

Kampanja za obnovu noćnog kluba Save Fabric iz 2018. pokazala je želju grada da nastavi za klubskim životom, tako da je diskoteka otvorena posle pet meseci pauze. Reotvaranje se podudarilo sa otvaranjem Printworks, fascinantnim događajem koji ćete retko gde videti. Za one skromnije tu je Elephant & Castle Corsica Studios, izvrsna diskoteka, ušuškana i izolovana od sve šire džentrifikacije centra.

Pogledajte izvrsnu umetnost za džabe

Ima bezbroj muzeja i izložbi po celom svetu, ali teško je zamisliti neko drugo mesto pored Londona kada se radi o ogromnom broju izvrsnih muzeja i izložbi koje su besplatne. Britanski muzej, V&A muzej, Tejt Moderna, Nacionalna galerija portreta, Nacionalni istorijski muzej, Volas kolekcija i mnogi, mnogi drugi ne koštaju ni dinara. Tu su i sajmovi umetnosti (poput Frieze London) i mali umetnički kutci ali sa puno srca.

09/03/2020 15:19

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments