Kako nastaju kokice?

12/02/2015 12:43

Kako nastaju kokice?

Emanuel Viro i Aleksandr Ponomarenko, dva mlada fizičara iz Francuske, pozabavili su se transformacijom kukuruza u kokice i otkrili kako se dešava.

Ustanovili su da opna zrna kukuruza puca na temperaturi od 180 stepeni Celzijusa, ali su ispitivali ceo proces promene. Istraživali su i zašto zrno poskakuje u procesu i odkud takav specifičan zvuk dok se prave kokice.

Istraživanje ova dva naučnika dalo je podatak – da se pucanje opne, poskakivanje zrna i izbijanje skroba dešavaju u stotom delu sekunde. Ipak, oni su zahvaljujući ultra brzim kamerama, koje mogu da snime 2.900 kadrova u sekundi, uspeli da isprate sve ove faze razvoja zrna u kokicu.

Kada temperatura pređe 100 stepeni Celzijusa, vlaga koja se nalazi u zrnu pretvara se u paru, a kada temeratura pređe 180 stepeni zbog pritiska u zrnu, koji je u tom momentu 10 puta veći od atmosferskog pritiska na nivou mora, opna puca i skrob se širi.

Temperatura je najbitnija kada je u pitanju nastajanje kokica. Na 170 stepeni celijusa samo 34 odsto zrna kukuruza se raspukne, dok na 10 stepsni više raspukne se i do 96 posto zrna koji se na taj način pretvori u kokicu.

“Otkrili smo da 180 stepeni Celzijusa prestavlja kritičnu temperaturu, i to bez obzira na veličinu i oblik zrna”, kazao je zaViro, naučnik sa Politehničke škole u Parizu.

Kada su otkrili koja je tempertura potrebna da bi se zrno raspuklo, prešli su na ispitivanje poskakivanja kokica. Na tek otvorenoj opni primetili su pojavu strukture nalik na nogu, što zapravo predstavlja skrob koji je, u dodiru sa vrelim dnom šerpe, naglo izašao iz zrna.

Naglo izletanje skroba iz opne odguruje celo zrno nekoliko milimetara u vazduh, a kada ih je tako puno u šerpi, kokice se međusobno guraju i nastaje ovo poskakivanje.

Nakon saznanja kako kokice poskakuju po šerpi, zvuk je sledeći koji su istraživali mladi fizičari iz Pariza. Istraživanjem se ispostavilo da zvuk nije izazvan poskakivanjem kokice, nego da je on nastao mnogo ranije.

Ovaj zvuk, koji je specifičan za kokice, nastaje kada se naglo i brzo ispušta vodena para iz zrna, a unutrašnjost zrna se nakon pucanja opne pretvara u akustični rezonator.

12/02/2015 12:43

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments