Naučnici dešifrovali drevnu ljubavnu čaroliju?

27/09/2021 14:40

Naučnici dešifrovali drevnu ljubavnu čaroliju?

Naučnici su uspeli da dešifruju “ljubavnu čaroliju” staru oko 1.300 godina, koja je otkrivena na egipatskom papirusu.

Na papirusu su, takođe prikazana stvorenja slična pticama.

“Ljubavna čarolija”

Kako navodi doktor Korši Doso sa Univerziteta Julijus Makimilians iz Vuerzburga u Nemačkoj, najupadljivija karakteristika na papiru jeste njena slika.

Otkriveni papir datira iz hrišćanskog perioda istorije Egipta, a prikazuje sliku dva krilata stvorenja – jedno sa kljunom u ustima druge. Naime, povezani su nečim što liči na lanac, međutim prema mišljenju pojedinih stručnjaka, veza može biti i muški polni organ. Na prednjoj strani tela nalaze se perje ili vaga.

Pretpostavka je stručnjaka da sitne razlike na pojavama bića mogu da ukazuju na polne razlike kod muškarca sa leve i ženske sa desne strane. Oko ovog crteža nalazi se čarolija na koptskom, egipatskom jeziku koji je napisan pomoću grčke abecede.

Doso objašnjava da je najverovatnije reč o čaroliji koja se koristila prilikom neuzvraćene ljubavi. Tekst je preveden samo u fragmentima, a raspoznaju se reči poput: “Pozivam vas … ko je Hrist, bog Izraelov …”, a zatim slede reči: “Rešiće se … svako Adamovo dete …”, a što se odnosi na prvog čoveka na zemlji koji je živeo sa Evom u Edenskom vrtu.

U hrišćanskim književnim tekstovima iz Egipta pominju se ljubavne čarolije koje podrazumevaju da problem nije to što žena ne voli čoveka, već što on nema pristup njoj, jer je ona ili mlada neudata devojka koju štiti porodica, ili je već udata za nekog drugog.

Misterija koja se nadvila nad ovim papirusom postaje sve dublja, pogotovo što niko ne zna kako se ona našla na Univerzitetu Makuari u Australiji. Naime, na univerzitetu je smešteno oko 900 dokumenata i papira, od kojih svi imaju dokumentaciju o svom poreklu osim ove drevne “ljubavne čarolije”.

FOTO:ibtimes.co.uk

27/09/2021 14:40

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments