Havaji – Najsrećnija zemlja na svetu

14/01/2021 13:51

Havaji – Najsrećnija zemlja na svetu

Havaji sa svojih 137 ostrva su najpopularnija turistička destinacija na svetu. Odišu mirom i tradicijom i nezamislivim lepotama prirode. Kristalne plaže, talasi, vulkanski pesak, plantaže ananasa, šume i prašume, deluje da na ovim ostrvima ništa ne može da fali i postoji raj za svakoga.

Istraživanja američkog istraživačkog centra Gallup kažu da su Havaji najsrećnija zemlja za život na svetu. Nije ni čudo kako ostrva krasi idealna klima, cveta turizam i poljoprivreda, uslovi života su izuzetno zdravi i stanovništvo živi veoma jednostavan život sa puno povezanosti i negovanom tradicijom. 

Letnja temperatura je u proseku 40 stepeni, a zimi je 7 stepeni manje.

Ovo je najmlađa američka država, arhipelag koji čine 137 ostrva. Sva ostrva su vulkanskog porekla. Atrakcija je i vulkan Mauna Kea koji se uzdiže na 4201 metara, a dno mu leži na čak 5000 metara ispod mora , što mu daje visinu od 9000 metara i tako prestiže sve druge vrhove sveta. Na Havajima je i najmasivniji vulkan na svetu Mauna Loa koji je aktivan. Ostrva imaju još jedan aktivan vulkan Kilauea koji privlači turiste.

Najveća ostrva arhipelaga su: Niihau, Kauai, Oahu, Molokai, Lanai, Kahoolawe, Maui i Havaji ili veliko ostrvo.

Glavni grad je Honolulu što u prevodu znači zaštićeni grad, nalazi se na ostrvu Oahu i broji milion stanovnika. U blizini je glavna turistička destinacija Waikiki i 3.000 kilometara plaža idealnih za surfing i vožnju kajaka. 

Havajci su poreklom Tahićani ali je nacija dosta mešana od prvobitnog dolaska ostrvljana. Veoma su tradicionalan narod. Imaju svoj jezik, njihovo pismo ima svega 12 slova, 5 samoglasnika,  i čita se kao što se piše. Oni vole da svoju kulturu i tradiciju šire kroz pripovedanja, pesmu i ples. Čuveni ples havajaca je Hula, on priča priče ostrvljana, istorije, tradicije i legende ostrva. Postoje mnoge varijacije ali stanovnici drže do svog antičkog hula plesa (Hula kahiko) koji se pleše uz dramatične napeve, pratnju udaraljki u tradicionalnim nošnjama. Turistima serviraju uglavnom modernu Hulu-Hula auana.

Havajci su ponosni na svoje voć, manapue – jela od piletine, kobasica i pržene svinjetine začinjene karijem, i havajsku kafu. Turistima su ostrva posebno atraktivna za venčanja i medeni mesec.

14/01/2021 13:51

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments