Koje države su menjale ime?

03/10/2018 15:41

Koje države su menjale ime?

Znate li da promena imena države i nije neka retkost? 

Naime, i ranije se izjašnjavalo o novom nazivu neke države.

Novo ime

U aprilu 2018. godine., povodom 50 godina postojanja, Svazilend, poslednja afrička apsolutistička monarhija, postala je Kraljevina eSvatini.

Razni su razlozi za promenu naziva jedne države – rat, nezavisnost, jačanje idnetiteta, prepoznatljivost, kompromis… Zvaničnici smatraju da bi jedna reč u nazivu države bolje promovisala nacionalnost i identitet, pa je tako Češka republika želela da postane Čehija.

Francuska je zvanično Republika Francuska, a ona je kao i mnoge druge države ispred naziva istakla svoje državno uređenje.

Najkomleksnija promena, a možda i najkrvavija odigrala se kod nas.

Kraljevina Srba, Hrvata i Slovenaca trajala je do 1929. godine, kada je primenovana u Kraljevinu Jugoslaviju.

Poznato je da je tokom 1945. godine na kratko ponela naziv Demokratska Federativna Jugoslavija, da bi 29. novembra postala Federativna Narodna Republika Jugoslavija. Novo ime je ponela nakon ustavnih promena 1963., kada je postala Socijalistička Federativna Republika Jugoslavija.

Nakon raspada, 90-ih godina prošlog veka, Srbija i Crna Gora proglašavaju Saveznu Republiku Jugoslaviju. Početkom 2003. godine doneta je ustavna povelja Državne zajednice Srbija i Crna Gora, kojom su dve nekadašnje jugoslovenske republike nastavile postojanje zajedničke države, do proglašenja nezavisnosti Crne Gore, u maju 2006. godine.

Demokratska Republika Kongo se od 1885. do 1908. godine zvala Slobodna država Kongo, iako je njom brutalno upravljao belgijski kralj Leopold II. Zatim je preimenovana u Belgijski Kongo, pa u Kongo-Leopoldvil. Nakon nezavisnosti 1960. godine, dobija ime Republika Kongo. Usledile su zatim nove promene, pa se država zvala Republika Zair, da bi 1977. godine usvojen naziv po kojim je i danas poznata, Demokratska Republika Kongo.

Neki od zanimljivih primera promene naziva su i:

Kraljevina Kambodža koja je promenila ime u Kmerska Republika, pa u Kampučija, a zatim 1991. godine u Kambodža. Džibuti je nekada nosio nazive Francuski Somalilend, pa Teritorija Afara i Isasa. Kiribati su bili poznati kao Gilbertova ostrva sve do 1979. godine. Namibija je ponela ovaj naziv 1990. godine, a pre toga se zvala Nemačka Jugozapadna Afrika, zatim Jugozapadna Afrika.

03/10/2018 15:41

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments