Zašto Kinezi jedu štapićima?

03/08/2015 12:04

Zašto Kinezi jedu štapićima?

Kinezi, kao i drugi Azijski narodi, umesto kašike, viljuške i noža, kao pribor za jelo koriste štapiće i to je svima poznato. Ali kako je došlo do toga? Zašto Kinezi jedu štapićima?

Postoje mnoge legende koje govore o načinu nastanka štapića za jelo u Kineskoj tradiciji, a o tome šta je zapravo istina mnogi istoričari ne mogu da se slože.

Kao pribor za jelo, štapići su se pojavili prvi put negde između 16. i 11. veka pre nove ere, za vreme dinastije Šang u Kini. Razlog zbog kog su se brzo “odomaćili” u Kini, a uskoro i u većem delu Azije, jeste laka izrada i jednostavno rukovanje.

Prema rečima francuskog sociologa i antropologa Žana Pjera Pulena, korišćenje štapića za jelo jeste neka vrsta izražavanja finoće i rafiniranosti. Suprotno od toga je način na koji se nekada jelo na dvorovima širom evrope.

Naime, na evropskim tržezama se hrana sekla oružjem, čime je htelo da se pokaže na koji način je aristokratija došla na vlast u državi, a to je nasilje.

U Kini su smatrali da hladnom oružju, za šta su smatrali i viljuške i noževe, nije mesto na stolu gde se jede. Određeno “nasilje” je moralo da se odigra, ali to se dešavalo u kuhinji gde su se namirnice sekle ne samo iz praktičnih razloga – kako bi se lakše jele štapićima, bez viljušaka i noževa, nego i da bi se izbegla situacija u kojoj gost pred sobom može da vidi ubijenu životinju, odnosno njene veće delove.

Jedna legenda kaže da je štapiće izmislio kineski car Ju Veliki koji je bojao da će biti ubijen na dvoru, pa je zabranio da se upotrebljavaju viljuške i noževi, a kada je jednom bio izuzetno gladan i nije mogao da sačeka da mu se jelo u potpunosti ohladi kako bi mogao da se hrani rukama, iščupao je dve grančice i njima se poslužio kao priborom za jelo.

Za one koji su savladali tehniku korišćenja štapića za jelo, oni mogu biti izuzetno korisni ukoliko se redovno upotrebljavaju. Korišćenjem štapića pokreće se više od 30 zglobova i 50 mišića na prstima, šakama i rukama.

03/08/2015 12:04

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments