Koliko smo zaista brzi u snu?

04/02/2015 17:38

Koliko smo zaista brzi u snu?

Svima se desilo, barem jednom, da ih u snu nešto juri, ali da oni ne mogu brzo da trče kako bi pobegli. Zašto je to tako?

Istraživanje koje je sproveo profesor Danijel Erlačer sa Univerziteta u Bernu, dalo je odgovor na ovo pitanje. Naime, snovi se doživljavaju kao usporeni snimak što je razlog za osećaj da ne trčimo dovoljno brzo u snovima.

Učesnici ovog istraživanja su bili oni koji imaju lucidne snove koje je moguće kontrolisati. Lucidni sanjari, koji uspevaju da drže pod kontrolom dešavanja u svojim snovima, imali su zadatak da dogovorenim pokretom očima označe vreme. Cilj je bio da se uporedi vreme potrebno za neku fizičku aktivnost u snu i na javi.

Volonteri koji su učestvovali u istraživanju napravili su u snu 10 koraka ili izveli gimnastičarsku tačku, a pokretom očiju zabeleženo je vreme kada počnu i završe tu aktivnost u snu. Nakon toga, ovo vreme upoređeno je sa vremenom koje im je bilo porebno da isto to urade dok su budni.

Na osnovu ovog ispitivanja, naučnici su došli do sledećeg zaključka – ipak je potrebno više vremena za određene aktinosti u snu u poređenju sa vremenom potrebnim za to na javi.

Tačnije, došlo se do zaključka da je potrebno i do 50 odsto više vremena za te fizičke aktivnosti – koračanje, gimnastiku i tome slično. Pretpostavlja se da je razlog za to sporiji rad mozga dok spavamo.

Izvor: Nacionalna geografija

04/02/2015 17:38

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments