Pravilna ishrana = tri obroka?

09/03/2015 17:33

Pravilna ishrana = tri obroka?

Pravilo o tri obroka dnevno nametnuto je kao jedino ispravno. Ali nisu vi ljudi gladni u isto vreme, nemaju svi istu potrebu za hranom i u istoj količini.

Ovo pravilo datira još iz Srenjeg veka, a podrazumeva lagan doručak i laganu večera, a obilniji ručak.

Kada su se prvi Evropljani susreli sa indijanskim načinom ishrane, oni su već uspostavili svoj režim ishrane i raspored obroka, pa im je tako konzumiranje sezonskih namirnica i redovni postovi kao način ishrane bilo krajnje necivilizovano.

Pored toga što su ih smatrali necivilizovanim, bilo im je zabavno da ih posmatraju dok jedu, pa su posećivali njihove domove dok su oni jeli.

Vremenom se pravilo tri obroka malo promenio, pa su tako i doručak i večera postali malo obilniji obroci, ali je ipak zadržano to pravilo da se tri puta u toku dana jede. Ovo pravilo nije naučno potkovano, jer je dokazano da vreme u koje jedemo nema veze sa metabolizmom.

Naučnici su dokazali da nema veze u koje doba jedemo. Ne dolazi ni do kakve promene ako jedemo dva ili šest puta dnevno ili ako jedemo preko dana a ne noću, naš organizam će uvek isto reagovati. Na kilažu utiču samo kalorije koje unosimo.

Iako su Evropljani smatrali da je režim ishrane Indijanaca necivilizovan, ispostavilo se da oni imaju najbolji sistem – slišaju svoj organizam i u skladu sa njim se i hrane, bez poštovanja drugih pravila. Pored toga, oni su i redovno postili što dokazano produžava život.

Način ishrane bi trebalo da diktira samo zdravlje, a obroci bi trebalo da budu u vreme kada smo gladni, a ne onda kada bi trebalo prema rasporedu.

09/03/2015 17:33

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments