Švajcarska na listi poželjnih destinacija

27/04/2015 16:42

Švajcarska na listi poželjnih destinacija

Nema sumnje, švajcarske prirodne lepote su jedan od njenih glavnih aduta. Osim toga, specifična je i po raznovrsnosti zastupljenih jezika i religija.

Švajcarska je jedina zemlja sa četiri službena jezika (nemački, francuski, italijanski i romanš). Ona predstavlja jednu od onih zemalja koju bez razmišljanja možete posetiti bilo kada tokom godine.

Ipak, prirodne lepote nisu jedino što privlači goste u švajcarski krajolik. Podsetimo se njenih najznačajnijih odlika.

Neutralnost

Švajcarska je, u poređenju sa drugim neutralnim zemljama, najduže privržena ovakvoj politici. Ova zemlja nije učestvovala u ratnim sukobima još od 1505. godine. To je značajno doprinelo očuvanju njene ekonomske stabilnosti.

Crveni krstcrveni-krst

U Ženevi je 1863. godine osnovan Međunarodni komitet Crvenog krsta, sa ciljem da pomogne žrtvama rata. Osnivanje ove organizacije je bilo podstaknuto knjigom Monografija Solferina, švajcarskog preduzetnika Henrija Dunanta. Od tada ova organizacija predano radi za dobrobit žrtava rata širom sveta.

Satovi

Švajcarski satovi se nalaze na dominantnoj poziciji u industriji satova. Poznati su po svom jedinstvenom spoju estetike i kvaliteta. Njihova preciznost nema premca. Većina je čula za brendove kao što su Tag Hojer, Roleks, Rado, Omega – svi dolaze iz Švajcarske.

Čokolada

Ako neko kaže da ne voli švajcarsku čokoladu, to verovatno znači da je nije ni probao. Pravljenje čokolade je švajcarska specijalnost, tj. jedna od njenih specijalnosti. Ko je jednom proba, posle teško može da joj odoli.

Sirsir

Ovo je zemlja odakle dolaze sirevi najboljeg kvaliteta i to oko 450 sorti sira. Jeste li uopšte znali da postoji toliko različitih sireva? Kada ste u Švajcarskoj, nema potrebe da tražite mesto gde ćete moći da okusite švajcarski sir – sira ima svugde.

Banke

Ovdašnje banke su na dobrom glasu zbog svoje politike privatnosti. Bankari ne otkrivaju identitet korisnika bankovnih računa čak ni predstavnicima vlasti, osim u slučajevima kada se ispituju kriminalne i terorističke aktivnosti. Nasuprot rasprostranjenom verovanju, švajcarske banke ne privlače samo političare i kriminalce koji bi da utaje porez ili operu novac. Zbog svoje dobre poslovne strategije i stabilne ekonomije, tokom niza proteklih godina, ove banke imaju poverenje i prosečnih građana.

Alpi

alpi-svajcarska

Materhorn – vrh Alpa u Švajcarskoj

Švajcarski Alpi, poznati i kao Centralni Alpi, predstavljaju deo alpskog planinskog venca koji se nalazi u Švajcarskoj i zauzimaju oko 65% površine zemlje. Jasno je zašto su skijanje i planinarenje sastavni deo života u Švajcarskoj. Najpoznatiji planinski vrhovi u ovoj zemlji su Materhorn, Eiger i Jungfrau.

Jezera

Ova zemlja se može pohvaliti velikim brojem malih i velikih jezera. Kristalno čista planinska jezera, zajedno sa planinskim vencima i livadama, stvaraju božanstvene prizore. Jezera Ženeva, Cirih i Nojhatel samo su neka od mnogih koje treba posetiti.

Muzički festivali

U Švajcarskoj se održavaju raznovrsni muzički festivali – od onih posvećenih klasičnoj muzici, do rok festivala. Ne postoji sezona u Švajcarskoj kada nema festivala. Leti se, na primer, održava Godišnji festival klasične muzike, kao i brojni koncerti na otvorenom.

I zimska sezona ima svoj koncert na otvorenom – SnowpenAir u regiji Bernski Oberland.

Cirih

Ovaj grad je ponos Švajcarske i smatra se najpoželjnijim gradom na svetu. Neka istraživanja su pokazala da je ovo grad sa najboljim kvalitetom života i najbogatiji grad u Evropi. Poznat je po dobroj hrani, mogućnostima za luksuznu kupovinu i smeštaj. Nalazi se u severnom delu zemlje, a podigli su ga Rimljani. Tokom 19. i 20. veka privukao je brojne umetnike i pisce, a smatra se i da je umetnički pokret dadaizam nastao 1916. godine u ovom gradu. Bio je reakcija na užase Prvog svetskog rata. Ovaj pokret negira razum i logiku, a ceni iracionalnost i intuiciju. Ova protivratna logika se posebno izražavala kroz vizuelne umetnosti, književnost i poeziju.

CERN

Sedište Evropske organizacije za nuklearna istraživanja nalazi se blizu Ženeve. Laboratorija je smeštena 100 m ispod površine zemlje i to je mesto gde naučnici iz svih krajeva sveta izučavaju strukturu materije. Najbrži akcelerator čestica na svetu je napravljen baš ovde (2008. godine) i to s namerom da doprinese boljem razumevanju teorije Velikog praska i početka Univerzuma.

Između ostalog, CERN je osamdesetih godina postao mesto gde je nastao WWW (World Wide Web).

Sve u svemu, razumljivo je zašto mnogi, a možda i svi ljudi na planeti, imaju Švajcarsku na svojoj listi željenih destinacija. Naravno, ove reči nisu dovoljne da se dočara raznovrsnost sadržaja koje nudi Švajcarska. Zato je najbolje da se spakujete i sami uverite.

27/04/2015 16:42

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments