Na današnji dan preminuo Galileo Galilej

08/01/2017 14:00

Na današnji dan preminuo Galileo Galilej

Na današnji dan, 8. januara 1642. godine, preminuo je italijanski astronom, fizičar i matematičar, utemeljitelj moderne mehanike, fizike i astronomije, Galilo Galilej.

Rođen je u Pizi 15. februara 1564. godine, a obrazovanje stekao u manastiru Volomroz blizu Firence, da bi studije upisao na univerzitetu u Pizi.

Po želji svog oca, u to vreme poznatog kompozitora, Galileo je upisao studije medicine, da bi kasnije shvatio da je matematika ono što ga najviše interesuje, pa je promenio životni poziv.

Prema njegovom mišljenju, matematika je imala značajnu ulogu u razumevanju sveta, pa je tokom studiranja oformio svoje filozofsko mišljenje prema kome se suprotstavljao Aristotelu koje je tada bilo dominantno u obrazovanju.

Nakon završetka studija, dobio je poziciju profesora matematike na Univerzitetu u Pizi, a zbog svog kriticizma prema Aristotelovoj filozofiji, nije bio poželjno društvo, pa je nakon tri godine rada dao ostavku na ovo mesto.

Kada se preselio u Padovu, gde je takođe predavao matematiku, više se bavio svojim idejama, pa je tada došao i do mnogih otkrića, pre svega o gravitaciji, inerciji, a napravio je i prvi termometar.

Međutim, ostao je zapamćen po astronomskim dostignućima, jer je prvi naučnik koji je proučavao nebo pomoću teleskopa.

Više o životu i otkrićima Galileja i načinu na koji je bio tretiran u društvu pročitajte OVDE.

Biografije drugih značajnih ličnosti nalaze se OVDE.

08/01/2017 14:00

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments