Na današnji dan rođen Svetozar Miletić

22/02/2017 12:37

Na današnji dan rođen Svetozar Miletić

Na današnji dan, 22. februara 1826. godine, rođen je srpski pisac, novinar, advokat i jedan od najuticajnijih političara svog vremena, Svetozar Miletić.

Rođen je kao najstariji od sedmoro dece u siromašnoj porodici u Mošorinu, gde je pohađao i osnovnu školu, posle koje upisuje Srpsku pravoslavnu veliku ginaziju u Novom Sadu. Školovanje nastavlja 1844. godine na Evangelističkom liceju u Požunu (današnja Bratislava), gde je počeo da objavljuje svoje književne i političke tekstove u časopisu “Srpski soko”.

Pravo je upisao u Pešti 1848. godine, gde je stekao i doktorsku diplomu 1854. godine. Već u to vreme postao je značajna figura u političkom životu Srba, a među omladinom je bio veoma poštovan.

Nastavio je da piše i da svoje tekstove objavljuje u “Srbskom dnevniku”, gde je objašnjavao kakva je situacija u Evropi, a pogotovo na Balkanu.

Svetozar Miletić je bio najmlađi gradonačelnik Novog Sada

Svetozar Miletić je bio najmlađi gradonačelnik Novog Sada

Kao najmlađi gradonačelnik u istoriji Novog Sada na ovu funkciju stupa 20. marta 1861. godine, kada je kao prve saradnike imao Jovana Jovanovića Zmaja i Jašu Ignjatovića. Iskoristio je položaj da srpski jezik proglasi zvaničnim, da ukine nemačku realku i podigne Gradsku kuću u srpskom delu Novog Sada. Međutim, pored podrške koju je imao od Magistrata, vlada Ugarske je odlučila da ga smeni sa pozicije gradonačelnika Novog Sada.

Miletić nije prestao da se zalaže za srpski narod i promene čak i kada je smenjen sa funkcije gradonačelnika, pa je tako organizovao proslavu povodom 100 godina od rođenja Save Tekelije, gde je bila veoma izražena antiaustrijska atmosfera.

Zahvaljujući Svetozaru Miletiću koji se udružio sa predsednikom Srpske čitaonice, nastalo je Srpsko narodno pozorište, a kako bi pomogao kulturu srpskog naroda u Novom Sadu, založio se i za preseljenje Matice srpske iz Pešte u Novi Sad 1864. godine.

Dugo je bio urednik dnevnog lista “Zastava” koji je sam i pokrenuo, a koji je ubrzo postao jedan od najznačajnijih i najuticajnijih kod Srba u Austro-Ugarskoj.

Po drugi put se našao na mestu gradonačelnika Novog Sada u maju 1867. godine, kada su mu najbliži saradnici bili Laza Kostić i Kosta Trifković. Ovaj put je gradonačelnik bio samo godinu dana, kada ga ugarska vlada ponovo smenjuje, a ovaj put i hapsi i osuđuje na godinu dana zatvora.

Popularnost koju je Miletić uživao među ljudima nije nestala ni nakon zatvora, pa je tako, kada se ponovo našao na slobodi 1869. godine osnovao Srpsku narodnu slobodoumnu stranku koja je podržana od strane Srba sa svih teritorija na kojima su živeli.

Sa ciljem da mu trajno stanu na put, vlada Ugarske ponovo hapsi Miletića i ovaj put osuđuje na šest godina zatvora gde je bio mučen i psihički i fizički. Nikad se nije oporavio od ovog perioda provedenog u ćeliji, a politikom se više nije bavio.

Preminuo je 4. februara 1901. godine u Vršcu, a sahranjen je na Uspenskom groblju u Novom Sadu.

Biografije drugih značajnih ličnosti nalaze se OVDE.

22/02/2017 12:37

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments