Na današnji dan preminuo Vuk Karadžić

06/02/2017 09:44

Na današnji dan preminuo Vuk Karadžić

Na današnji dan, 6. februara 1864. godine, preminuo je reformator srpskog jezika i pravopisa i jedna od najznačajnijih ličnosti u istoriji Srbije, Vuk Stefanović Karadžić.

Rođen je 6. novembra 1787. godine u selu Tršić u Srbiji, koja je tada pripadala Otomanskom carstvu. On je bio jedino dete njegovih roditelja koje je preživelo rano detinjstvo.

Postoji malo podataka vezanih za Vukovo detinjstvo i rani život. Sam je naučio da čita i piše i jedno vreme je boravio u manastiru Tronoša gde ga je otac poslao kako bi ga monasi podučavali i obrazovali.

Međutim, Vuk je najvažnije obrazovanje stekao slušajući narodne običaje, priče i pesme koje je zapisivao i kasnije objavio.

Pročitajte najzanimljivije citate o obrazovanju!

Kada su Turci, nakon kratkog oslobođenja i perioda mira, ponovo pokorili Srbiju 1813. godine, Vuk je otišao u Beč da se školuje, gde je naučio nemački i latinski jezik i uživao u zapadnoj kulutri o kojoj je puno naučio.

U Beču je upoznao Jerneja Kopitara – austrijskog kritičara, koji mu je postao prijatelj, ali i savetnik i velika podrška u radu.

Prvu zbirku pesama pod nazivom “Mala prostonarodna slaveno-serbska pjesnarica” objavio je 1814. godine, kao i jednu knjigu gramatike “Pismenica serbskoga jezika” – koja je objašnjavala zbirku pesama.

Godinu dana kasnije objavio je i “Narodnu srbsku pjesnaricu”.

Više o životu jednog od najznačajnijih ličnosti u istoriji Srbije – Vuka Stefanovića Karadžića pročitajte OVDE.

Biografije drugih značajnih ličnosti nalaze se OVDE.

06/02/2017 09:44

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments