Ekološki bikini – koji čisti okolinu

19/10/2015 11:48

Ekološki bikini – koji čisti okolinu

Jedan od svetskih preblema jeste i zagađenost vode. Postoje mnoga udruženja koja se bave samo čišćenjem okeana.

Ali sada i pojedinac može mnogo da uradi po tom pitanju.

Zamislite da možete da uživate u kupanju i plivanju, a da u isto vreme radite nešto veoma važno ne samo za vas nego za veliki broj drugih ljudi, ali i za mnoge životinje i biljke.

Zamislite da možete da spasite veliki broj ekosistema koji se nalaze u morima i okeanima, a da pritom ne morate da imate nikakav plan ili projekat.

Zamislite da možete samo da obučete svoj kupaći i da uđete u vodu i plivate koliko vam je volja a da pritom budete i ekološki korisni.

Sada je sve ovo moguće!

Naučici su radili na tome da usavrše metode kojima će se pomoći u čišćenju svetskih voda i došli su do jedinstvenog i veoma primamljivog rešenja.

Reč je revolucionarnom kupaćem kostimu koji su osmislili Američki naučnici. Ovaj bikini pomaže da se voda kroz koju plivate čisti od raznih zagađenja.

Ovaj bikini je delimično odštampan na 3D štampaču i napravljen je od specijalnog materijala, koji se naziva “spondž“. sponge-suit

Tzv. “SpongeSuit” je kupaći kostim koji su istraživači sa Bourns koledža za inženjerstvo iz Kalifornije osmislili i koji možda uklanja naftu i hemijske supstance iz morske vode – koje ne bi trebalo tu da se nalaze i koje su štetne za sve organizme.

“Proizveden je na bazi zagrejane saharoze, a njegova porozna struktura ima hidrofobna svojstva. To znači da odbija vodu, ali je istovremeno sposoban da apsorbuje štetne materije”, rekli su istraživači.

Proizvodnja ovog kupaćeg kostima je veoma jeftina, njegov materijal ne zagađuje okolinu, a osim što je ekološki – čak je i dizajn u trendu.

Materijal od kog se pravi ovaj bikini pogodan je i za pravljenje kapa za kupanje i ronilačkih odela, a može da apsorbuje čak i do 25 puta svoju težinu.

Ukoliko želite da iz ovog materijala oslobodite materije koje je upio, potrebno je da ga zagrejete na više od 1.000 stepemni.

Prema rečima naučnika koji su ga osmislili, ovaj bikini bi mogao da se efikasno iskoristi 20tak puta, a nakon toga bi trebalo da se promeni, jer više ne može obavljati prvobitnu ulogu – bar ne toliko efikasno.

“SpongeSuit” se još uvek ne nalazi na tržišu, ali njegovi tvorci kažu da će sigurno biti pravi hit jer će biti moderan, a imaće i pozotovno dejstvo na zaštitu okoline, u ovom slučaju – vode.

19/10/2015 11:48

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments