Na današnji dan rođen Mihajlo Pupin

09/10/2015 14:21

Na današnji dan rođen Mihajlo Pupin

Na današnji dan, 9. oktobra 1858. godine, rođen je srpski naučnik i pronalazač, Mihajlo (Idvorski) Pupin.

Rođen je u Idvoru u Banatu, zbog čega je sam sebi i dao nadimak Idvorski. Roditelji Mihajla Pupina, Konstantin i Olimpijada, iako su bili nepismeni zemljoradnici, upućivali su ga da ide u svet i da se školuje.

Osnovnu školu je Mihajlo Pupin završio u Idvoru, srednje obrazovanje je stekao u Pančevačkoj gimnaziji, da bi nakon toga, zahvaljujući svom profesoru, otišao na studije u Prag, posle čega je odlučio da otputuje u Ameriku.

Iako je u Americi živao teško na početku, a nije znao ni jezik, uskoro je uspeo da se upiše na željeni univerzitet – Kolumbija univerzitet.

Novac za studije obezbedio je tako što je držao časove, što se bavio poljskim poslovima i slično. Nkon redovnih studija dobija univerzitetsku stipendiju od 500 dolara godišnje, kako bi mogao da ode u Evropu, gde je na Kembridžu proučavao fiziku i elektrotehniku.

Svoju karijeru nastavnika počeo je na Kolumbija univerzitetu, gde je predavao punih 40 godina.

Pupin je pronašao električno strujno kolo sa podešavanje u rezonancu, a upravo je ovo kolo imaju primenu u radio vezama. Ovaj patent je Pupin prodao kompaniji Markoni.

Osim ovog patenta, Pupin je otkrio i sekundarne rengenske radijacije, ubrzo nakon što je Rendgen objavio svoj pronalazak X-zraka.

Međutim, njegov najznačajniji pronalazak poznat je pod imenom “Pupinova teorija” kojom je rešio problem povećanja dometa prostiranja telefonskih studija. Tada je izjavio: “Bežični telefoni će se koristiti za razgovore na vrlo velikim rastojanjima u razumno bliskoj budućnosti”. Ovo se desilo 1915. godine.

Pored svih patenata koje je Pupin osmislio, a kojih je 34, Pupin je bio i jedan od 12 ljudi koji su 23. aprila 1915. godine prisustvovali prvom sastanku Nacionalnog komiteta za aeronautiku – tada NACA, a kasnije nazvanog NASA.

Mihajlo Pupin je umro 12. marta 1935. godine u Njujorku, a sahranjen je na groblju Vudlaun u Bronksu.

Više o životu našeg velikog naučnika pročitajte OVDE.

Biografije drugih značajnih istorijskih ličnosti nalaze se OVDE.

09/10/2015 14:21

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments