Ovi napušteni gradovi poznati su kao gradovi duhova

12/07/2018 15:19

Ovi napušteni gradovi poznati su kao gradovi duhova

Nekada su ovi gradovi bili puni života, a danas su napušteni.

Napušteni su iz različitih razloga, te su njihovi stanovnici isključivo “duhovi”.

Karko, Italija

Razlog napuštanja gradića u brdu na jugu Italije leži u lošim poljoprivrednim uslovima. Naime veliko klizište, dovelo je do poplava 1972. godine i zemljotresa 1980.

Kolmanskop, Namibija

Nekada je Kolmanskop bio bogat grad, grad u kojem se nalazio rudnik dijamanata, grad koji je slavu stekao kao prvo mesto rendgen stanice i mesto u Africi kroz koje je prošao prvi tramvaj. Međutim, nakon Prvog svetskog rata, cena dijamanta je počela da pada. Nekoliko godina kasnije, Kolmanskop je potpuno napušten.

Kajakoj, Turska

Ovaj grad u jugozapadnoj Turskoj, napušten je nakon grčko-turskog rata. Bilo je reči, nekoliko godina ranije, da će se grad renovirati međutim mišljenja stanovnika su podeljenja. U svakom slučaju restauracija bi trebala biti autentična.

Belćite, Španija

Belćite je zauvek napušten nakon što je bio poprište bitke tokom Španskog građanskog rata, 1937. godine. U blizini ovog grada duhova, izgrađeno je novo selo.

Pripjat, Ukrajina

U pitanju je radnički grad izgrađen 1970. godine, u blizini elektrane Černobilj. Grad je nekada imao populaciju od 50.000 ljudi, ali je napušten nakon katastrofe.

12/07/2018 15:19

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments