U Kaliforniji zabranjene loše lozinke?

12/10/2018 14:47

U Kaliforniji zabranjene loše lozinke?

U američkoj državi Kalifornija, uskoro na snazi zanimljiv zakon.

Naime, reč je o zakonu koji zabranjuje loše lozinke.

Samo ozbiljne lozinke

Kako bi povećali bezbednosne standarde za povezane uređaje, vlasti u Kaliforniji su odlučile da donesu novi zakon o upotrebi, odnosno o nazivu lozinke.

Naravno, nisu u pitanju svakodnevne lozinke “običnih” korisnika, već je reč o defaultnim lozinkama koje često proizvođači gadgeta i elektronike dodjeljuju određenim uređajima, poput admin ili password.

Ovakav tip lozinki često se određuje fabričkim podešavanjima rutera, web-kamera i ostalih uređaja. Kada se ti uređaji pokrenu, korisnici bi trebalo da promene šifru. Međutim, to nije tako čest slučaj u praksi.

Naime, postoji velika verovatnoća da bi neko mogao provaliti u ruter ili web-kameru.

Prema zakonu koji je donela država Kalifornija, ovakve lozinke biće zabranjene, a elektronske kompanije će morati da imaju složenu lozinku za svaki uređaj, koju će korisnici prilikom prve prijave morati da promene.

Zakon će na snagu stupiti početkom 2020. godine, a u slučaju da se tehničke kompanije ogluše, korisnici će moći da ih tuže, ukoliko dođe do hakerskog napada.

Zahvaljujući lošim lozinkama na povezanim uređajima, pre nekoliko godina, hakeri su uspeli da sruše servise poput Twittera, Spotifya i Reddita.

12/10/2018 14:47

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments