Sto godina čuvene “kontur” Koka-Kola boce

31/03/2015 10:13

Sto godina čuvene “kontur” Koka-Kola boce

Kompanija Koka-Kola je pre 100 godina pokrenula takmičenje za svoje dobavljače boca, a zadatak im je bio da osmisle dizajn nove boce koje će se razlikovati od svih ostalih flaša na tržištu. Cilj je bio da se napravi boca koja će biti prepoznatljiva svima i koja će biti drugačija od ostalih – čak i kad se razbije.

Na ovom takmičenju pobedo je Erl R. Din, koji je stvorio čuvenu Koka-kola “kontur” bocu koja je postala standard za tu kompaniju, a koja ove godine slavi 100 godina.

koka-kola-flasa

Prepoznatljiv oblik Koka-kola bočice

U našoj državi, kao i u mnogim državama sveta, proslaviće se ovaj jubilej. U Mikser Hausu održana je kreativna radionica i humanitarna aukcija, što je bio prvi događaj u nizu kojim se u Srbiji proslavlja 100 godina Koka-Kola “kontur” boce.

U Muzeju visoke umetnosti u Atlanti otvorena je izložba koja je posvećena upravo ovoj boci, a na izložbi biće izložene dve originalne slike Koka-Kola boce Endija Vorhola, pored kojih će moći da se vidi još više od 100 originalnih umetničkih dela i fotografija inpirisanih legendarnom bocom.

Na ovoj izložbi biće i originalnih prototipova i skica čuvene boce, a sama izložba predstavlja zvanični početak proslave stogodišnjice Koka-Kole boce širom sveta.

Osnivač Koka-kole je Džon S. Pemberton koji je rođen 1833. godine u Noksvilu (Džordžija). Pemberton je sa diplomom hemičara krenuo u Kolumbus gde je otvorio radnju u kojoj je mogao da vrši eksperimente i pravi nove proizvode, ali njegov najveći san je bio da stvori originalan proizvod.

Već 1885. godine osmislio je tonik, frenč vajn kola, koji je bio veoma sličan današnjoj Koka-Koli. Vremenom je Pemberton izbacio alkohol koji se u njemu nalazio, dodao druge biljne esencije i tako dobio novi sirup koji još nije imao ime. Njegova prva svrha je da leči glavobolju.

U prvoj godini kako je nastalo, ovo piće nije donelo nikakvu zaradu Pembertonu. Prodao je samo 25 galona sirupa, a više novca je potrošio na reklamiranje.

Pemberton je počeo da traži partnera kada je već bio u poodmaklim godinama. Veliki potencijal Koka-Kole je video samo Ejza G. Kendler, mlad i ambiciozan trgovac iz Atlante.

Kendler je postao vlasnik nakon što je Pembert umro, a otkupio je čitavu opremu za proizvodnju napitka i tajnu formulu za samo 1.200 dolara, plus 500 koliko je dao za sahranu svog bivšeg partnera.

Kendler se u potpunosti posvetio svojoj firmi i do 1890. godine napustio je sve ostale poslove kojima se bavio. Sa bratom i nekoliko prijatelja 29. januara je osnovao društvo koje i danas postoji – “The Coca-Cola Company”.

Posle veka postojanja danas za ovu kompaniju zna ceo svet, a Koka-Kola je jedno od najpopularnijih pića širom planete.

31/03/2015 10:13

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments