Kako preživeti predupisni stres?

26/06/2017 12:05

Kako preživeti predupisni stres?

Nakon svih obaveza koje “krase” završetak srednje škole, oni koji su planirali da nastave školovanje na nakoj od visokoškolskih ustanova, imaju još obaveza.

Priprema za prijemni ispit dešavala se paralelno sa završavanjem srednje škole, ali za neke čak ni taj period nije bio najnaporniji. Ono što sledi, iako traje kraće, mnoge iscrpljuje mnogo više nego išta do tada.

Prijemni ispiti za određene fakultete traju i nekoliko dana, ali bez obzira na trajanje, svi su podjednako stresni.

Kako se izboriti sa stresom?

Pred prijemni ispit većina budućih brucoša ima tremu jer ovaj događaj gledaju kao na jedan od najbitnijih koraka u svom dosadašnjem životu i kao veoma važnu odluku. Naravno da su tu u pravu, ali to nije razlog zbog kog bi dozvolili da im trema pokvari šansu za upisivanje željenog fakulteta ili šansu da studiraju o trošku države.

Zbog toga, najbolji način da se savlada trema pre polaganja prijemnog ispita jeste da se dan pred prijemni ne razmišlja previše o samom polaganju, nego (ukoliko je potrebno) samo o gradivu koje se priprema. Još bolje bi bilo dan pred prijemni provesti u opuštenoj atmosferi, uživajući u društvu ili jednostavno opuštajući se uz omiljenu knjigu, seriju, film…

Priprema za “dan D”

Osim znanja koje je potrebno za polaganje prijemnog testa, bitne su i ostale pripreme za ovaj važan dan. Kako bi izdržali celodnevni napor, veoma je bitno veče pre leći na vreme jer ništa ne može nadoknaditi san. Oko osam sati spavanja biće od velike pomoći – koncentracija će biti u punoj snazi, što je jedan od bitnijih faktora pri polaganju.

Osim sna, neophodno je imati i dovoljno energije. Osim zdravog ali ne preobilnog doručka, neposredno pred ulazak u prostoriju gde se polaže dobro je pojesti čokoladicu ili neki drugi slatkiš, jer će šećer pomoći čitavom organizmu da izdrži pritisak sa kojim se u tom trenutku bori. Šećer će dati dovoljno energije da mozak na što bolji način funkcioniše kako bi pravi odgovori bili na pravom mestu.

Iako prostorija u kojoj se polaže prijemni ne može ponuditi osećaj udobnosti i lagodnosti, ipak je moguće osećati se udobno. Potrebno je samo da obučete odeću u kojoj ćete se osećati prijatno. Trebalo bi uzeti u obzir da će u toj učionici biti hladnije ili toplije nego napolju, pa je zato korisno imati nešto što se može lako skinuti, odnosno obući – po potrebi. To može biti duks, džemper ili sako – bilo šta što je na raskopčavanje. Za sve one koji su sujeverni – prava odevna kombinacija je “srećna” majica, duks, pantalone, patike…

Kako se ponašati dok traje ispit?

Ne možete uticati na okolinu. Vrlo je moguće da će biti onih koji će šaputati ili pokušavati da prepišu odgovore sa papirića ili čak i od vas. Ne dajte da vas išta od ovoga omete i ugrozi vašu koncentraciju. Namestite se udobno u svojoj stolici, skoncentrišite se samo na svoj papir i svoje znanje.

Pročitaj i: Pravilla polaganja prijemnog ispita

Ukoliko vam se desi da vam misli ipak odlutaju, a sa njima i oči po nepoznatoj prostoriji – setite se zašto ste tu. Uostalom, ni vreme ne stoji i to vas ograničava. Zamislite da znate odgovore na sva pitanja, ali da zbog radoznalosti – šta se to dešava oko vas, kakvi su ljudi koji su vam konkurencija ili kakvi su profesori koji vas “čuvaju” – ne stignete da do kraja popunite sva polja… Sigurno vam to nije cilj.

Setite se da će biti vremena da upoznate sve prostorije fakulteta na kom polažete, da ćete sve svoje kolege ubrzo upoznati, a i profesore ćete uskoro upamtiti – sve to ukoliko upišete fakultet, a da bi se to desilo – sad je trenutak da date sve od sebe i pokažete svoje znanje.

26/06/2017 12:05

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments